Podrška konkurentnosti srpske privrede

Bez autora
Nov 10 2015

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da su predstavnici naše zemlje i Evropske unije potpisali danas u Briselu sporazum o podršci konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Sporazumom između Evropske unije i Srbije, koji stupa na snagu 1. januara 2016. godine, potvrđeno je učešće naše zemlje u Programu konkurentnosti malih i srednjih preduzeća KOZME do 2020. godine.Njime se uspostavlja mogućnost finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj podizanje konkurentnosti i osnivanje i rast malih i srednjih preduzeća u Srbiji, a Ministarstvo privrede biće zaduženo za koordinaciju aktivnosti pomenutog programa.

A5 ili B1Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da su predstavnici naše zemlje i Evropske unije potpisali danas u Briselu sporazum o podršci konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Sporazumom između Evropske unije i Srbije, koji stupa na snagu 1. januara 2016. godine, potvrđeno je učešće naše zemlje u Programu konkurentnosti malih i srednjih preduzeća KOZME do 2020. godine.

Njime se uspostavlja mogućnost finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj podizanje konkurentnosti i osnivanje i rast malih i srednjih preduzeća u Srbiji, a Ministarstvo privrede biće zaduženo za koordinaciju aktivnosti pomenutog programa.

Ministar privrede Željko Sertić istakao je tim povodom da će zahvaljujući ovom programu resorno ministarstvo, uz podršku EU, finansirati i sprovoditi aktivnosti usmerene ka unapređenju konkurentnosti i rastu i razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Cilj Vlade jeste povećanje konkurentnosti domaće privrede u narednom periodu i veći izlazak malih i srednjih preduzeća na strana tržišta, zbog čega će naredna godina biti godina preduzetništva, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, fokus resornog ministarstva će biti na razvoju malih i srednjih preduzeća i podsticanju preduzetništva.

Program KOZME će, kako je rekao, biti velika podrška Srbiji u jačanju ovog sektora.

Ambasador Srbije pri Evropskoj uniji Duško Lopandić, koji je potpisao Sporazum, istakao je važnost učešća Srbije u ovom programu Evropske unije.

On je ocenio da će realizacija Programa omogućiti bolju promociju preduzetništva, olakšati pristup finansijama i doprineti internacionalizaciji malih i srednjih preduzeća iz Srbije.

Budžet Programa KOZME, koji Evropska unija realizuje u periodu od 2014. do 2020. godine i čiji su korisnici zemlje EU i zemlje kandidati, iznosi 2,3 milijarde evra, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik