Zbog euribora niže rate na kredite u evrima?

Bez autora
Nov 15 2015

Ekonomista Ivan Nikolić ocenio je danas da će se svako snižavanje euribora, međubankarske kamatne stope u evrozoni, kod kredita indeksiranih u evrima u našoj zemlji odraziti na njihovo pojeftinjenje, odnosno, rate će biti niže. Komentarišući ulazak šestomesečnog euribora u negativnu zonu, na minus 0,004 odsto, Nikolić je Tanjugu rekao da je sa jedne strane dobro što su kamate niske, jer bi to trebalo da olakša zaduživanje u Srbiji i olakša položaj postojećih dužnika. Ali kada znamo da je to samo refleksija problema ekonomije EU, onda sa aspekta da to treba da bude faktor koji vuče našu ekonomiju, dolazimo do toga da je vrlo teško reći da li je to dobro ili loše, dodao je Nikolić. Da bi pad euribora trebalo da dovede do pada kamatnih stopa na kredite za građane i privredu smatra i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić.

Ekonomista Ivan Nikolić ocenio je danas da će se svako snižavanje euribora, međubankarske kamatne stope u evrozoni, kod kredita indeksiranih u evrima u našoj zemlji odraziti na njihovo pojeftinjenje, odnosno, rate će biti niže.

Komentarišući ulazak šestomesečnog euribora u negativnu zonu, na minus 0,004 odsto, Nikolić je Tanjugu rekao da je sa jedne strane dobro što su kamate niske, jer bi to trebalo da olakša zaduživanje u Srbiji i olakša položaj postojećih dužnika.

"Ali kada znamo da je to samo refleksija problema ekonomije EU, onda sa aspekta da to treba da bude faktor koji vuče našu ekonomiju, dolazimo do toga da je vrlo teško reći da li je to dobro ili loše", dodao je Nikolić.

Da bi pad euribora trebalo da dovede do pada kamatnih stopa na kredite za građane i privredu smatra i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić.

Odgovarajući na pitanje da li će se rate za stambene kredite automatski prilagoditi ovoj promeni, budući da su mahom vezane za šestomesečni euribor, Šoškić je rekao da bi svi zajmovi u Srbiji, ugovoreni sa euribor repernom kamatnom stopom, trebalo u trenutku kamatnog prilagođavanja da odraze trenutno stanje na tržištu, odnosno da uzmu u obzir kretanje referentnog euribora, tako da bi u ovom slučaju trebalo očekivati pad kamatnih stopa.

U odgovoru na pitanje da li je snižavanje euribora u negativni predznak signal da evrozona ulazi u ozbiljne probleme, budući da je pre krize euribor bio u plusu oko pet odsto, Šoškić je objasnio da je duže zadržavanje kamatnih stopa u negativnoj zoni jasan signal da je privredni oporavak slab i može predstavljati uvod u deflatorne (recesione) privredne tendencije, odnosno, u dodatni pad ekonomske aktivnosti i rast nezaposlenosti.

Britanski list Fajnenšel tajms piše da je šestomesečni euribor ušao u negativnu teritoriju, jer je 10. novembra iznosio minus 0,004 odsto, dok se kod tromesečnog Euribora to dogodilo još proletos, što je za sve zajmoprimaoce povoljna vest.

Po logici stvari, banke koje u ugovorima o odobravanju kredita imaju klauzulu da kamatna stopa iznosi određeni procenat plus šestomesečni euribor, trebalo bi sada da izvrše umanjenje kamate za negativni euribor, što bi korisnicima kredita blago snizilo iznos mesečne rate, mada u praksi to nije uvek slučaj, piše Fajnenšel tajms.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik