Devizne rezerve u oktobru 10,67 milijardi evra

Bez autora
Nov 15 2015

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju oktobra iznosile 10.67 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 283 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, što je za 163,0 miliona evra više u odnosu na prošli mesec.Kako se navodi u saopštenju NBS, veći devizni priliv ostvaren je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od 187,8 miliona evra. Ostali prilivi iznosili su 54,4 miliona evra.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju oktobra iznosile 10.67 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 283 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, što je za 163,0 miliona evra više u odnosu na prošli mesec.

Kako se navodi u saopštenju NBS, veći devizni priliv ostvaren je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od 187,8 miliona evra. Ostali prilivi iznosili su 54,4 miliona evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 99,3 miliona evra, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 77,1 milion evra i otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 7,3 miliona evra na ime iskorišćenih sredstava u okviru stendbaj aranžmana iz 2009. godine. Ostali odlivi iznosili su 18,4 miliona evra neto.

Neto devizne rezerve na kraju oktobra iznosile su 8,73 milijardi evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 586 miliona evra i bio je za 219,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih deset meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovana su 6,53 milijardi evra.

Dinar je u oktobru nominalno deprecirao prema evru za 0,8 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 70 miliona evra i prodajom 10 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik