Tržište zamrlo, lizing kuće u minusu

Bez autora
Nov 16 2015

Finansijski lizing iz godine u godinu je sve neisplativiji, a tome svjedoči i činjenica da su lizing kuće u prvoj polovini godine na tržištu RS ostvarile gubitak od 300.000 KM, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS. Tržište lizinga u RS nalazi se u konstantnom padu već četiri godine. U BiH trenutno posluje osam lizing društava - jedno sa sjedištem u RS i sedam u FBiH. Lista lizing društava sa sjedištem u RS pala je na jedno slovo - "Hipo lizing". I on je, međutim, na polugodištu uknjižio minus od 326.000 KM. Zbog neisplativog poslovanja ostale lizing kuće čije je sjedište bilo u RS odavno su stavile ključ u bravu. To su iskoristila lizing društva iz FBiH da preuzmu primat na tržištu Srpske. Finansijski lizing jedinog društva sa sjedištem u Srpskoj iznosio je u prvoj polovini godine 11 miliona KM i smanjen je za 9,5 odsto u odnosu na kraj 2014. godine. Sa druge strane društva sa sjedištem u FBiH koja posluju na teritoriji RS povećala su vrijednost finansijskog lizinga za 20 odsto u odnosu na kraj 2014. godine na 82,4 miliona KM.

Finansijski lizing iz godine u godinu je sve neisplativiji, a tome svjedoči i činjenica da su lizing kuće u prvoj polovini godine na tržištu RS ostvarile gubitak od 300.000 KM, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS.

Tržište lizinga u RS nalazi se u konstantnom padu već četiri godine.

U BiH trenutno posluje osam lizing društava - jedno sa sjedištem u RS i sedam u FBiH. Lista lizing društava sa sjedištem u RS pala je na jedno slovo - "Hipo lizing". I on je, međutim, na polugodištu uknjižio minus od 326.000 KM.

Zbog neisplativog poslovanja ostale lizing kuće čije je sjedište bilo u RS odavno su stavile ključ u bravu. To su iskoristila lizing društva iz FBiH da preuzmu primat na tržištu Srpske.

Finansijski lizing jedinog društva sa sjedištem u Srpskoj iznosio je u prvoj polovini godine 11 miliona KM i smanjen je za 9,5 odsto u odnosu na kraj 2014. godine. Sa druge strane društva sa sjedištem u FBiH koja posluju na teritoriji RS povećala su vrijednost finansijskog lizinga za 20 odsto u odnosu na kraj 2014. godine na 82,4 miliona KM.

U "Hipo lizingu" kažu da nisu nezadovoljni ostvarenim rezultatima ističući da su mnogo bolji u odnosu na prošlu godinu.

- "Hipo lizing" ima jasnu strategiju poslovanja, a prisustvo jake konkurencije samo će nas dodatno motivisati u pružanju kvalitetne i nadasve brze usluge - kažu u "Hipo lizingu".

Ceh loših poslovnih rezultata platili su "Eurolizing" kome je dozvola za rad oduzeta u septembru 2013. i "Nova lizing" koji je prestao pružati usluge u martu 2014. godine.

Sekretar Udruženja društava za lizing BiH Brankica Gaco kaže da "Hipo lizing" drži samo jedan ili dva odsto tržišta lizinga u BiH, a da su dva društva iz FBiH potpuno neaktivna.

- Poreski tretman lizing usluga je dosta komplikovan i nejasan, a velika kriza i besparica dodatno otežavaju poslovanje lizing društvima - kaže Gaco.

Veliki problem za lizing društva predstavlja i neinformisanost privrede i stanovništva koji se radije opredjeljuju za kupovinu mašina, opreme ili automobila putem klasičnog bankarskog kredita.

- Informisanost bi trebalo da bude puno bolja, ali najveći problem je, ipak, veoma loš poslovni ambijent što potvrđuje i podatak o milionskim iznosima potraživanja lizing društava - kaže Gaco.

Ukupna potraživanja po osnovu finansijskog i operativnog lizinga u Srpskoj krajem prvog polugodišta iznosila su 98,3 miliona KM što je za 22 odsto više u odnosu na kraj 2014. godine. Na osnovu finansijskog lizinga društva potražuju 93,4 miliona KM.

Lizing naknada

Prosječna efektivna stopa lizing naknade društva sa sjedištem u RS na kraju prvog polugodišta je iznosila 13,29 odsto i povećana je za 1,35 odsto u odnosu na kraj 2014. godine. Društva koja posluju na teritoriji Srpske sa sjedištem u FBiH smanjila su prosječnu efektivnu stopu lizing naknade za 0,56 odsto i ona je na kraju prvog polugodišta iznosila 8,61 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik