Moguća zabrana izvoza mlijeka u EU

Bez autora
Nov 16 2015

Predstavnici Ureda EU za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina početkom iduće godine, u januaru ili februaru, boravit će u Bosni i Hercegovini. Iako je našoj zemlji dato zeleno svjetlo za izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u EU, proizvođači i vlasti strahuju da postoji mogućnost da će inspektori ponovo zatvoriti vrata, jer još nisu ispunjeni svi zahtjevi iz Akcionog plana, iako je mnogo toga urađeno. Mato Franjičević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naglašava da je prije dolaska predstavnika FVO-a nužno provesti sve aktivnosti na usaglašavanju Zakona o veterinarstvu, Zakona o hrani i Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, na način da se izmjenama i dopunama zakona postigne minimum uvjeta koje zahtijeva zakonodavstvo EU, s posebnim naglaskom na definiranju nadležnosti i komandnog lanca.

Predstavnici Ureda EU za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina početkom iduće godine, u januaru ili februaru, boravit će u Bosni i Hercegovini.

Iako je našoj zemlji dato zeleno svjetlo za izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u EU, proizvođači i vlasti strahuju da postoji mogućnost da će inspektori ponovo zatvoriti vrata, jer još nisu ispunjeni svi zahtjevi iz Akcionog plana, iako je mnogo toga urađeno.

Komandni lanac

Mato Franjičević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naglašava da je prije dolaska predstavnika FVO-a nužno provesti sve aktivnosti na usaglašavanju Zakona o veterinarstvu, Zakona o hrani i Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, na način da se izmjenama i dopunama zakona postigne minimum uvjeta koje zahtijeva zakonodavstvo EU, s posebnim naglaskom na definiranju nadležnosti i komandnog lanca.

Ako se to ne desi, Franjičević upozorava na najgori scenarij.

Podsjetio je da su predstavnici FVO-a prošle godine boravili u našoj zemlji te da
nisu dali zeleno svjetlo bh. mljekarima za izvoz mlijeka na tržište EU.
 
- Nužno je promijeniti zapovjedni lanac kada je riječ o sistemu kontrola u ovoj oblasti, jer bez te promjene sljedeća inspekcija FVO-a iz Dablina, koja se očekuje u januaru ili februaru, bit će rigorozna i moguće čak blokirati ovo što je do sada napravljeno - kazao je Franjičević.

Odgovornost za blokiranje izvoza u zemlje EU, ako ne budu ispunjeni ovi preduvjeti, snosit će nadležni, a ne mljekari, s obzirom na to da u ranijim kontrolama komisija FVO-a nije imala pritužbe na kvalitet mlijeka, nego na usaglašavanje zakonske regulative.

- Ako zakasnimo, izvoz mlijeka morat će pričekati, a to će biti milionski gubici. Neke stvari su urađene, ipak ostalo je još pola. Vjerujemo da će vlasti uspjeti uraditi preostali dio posla - kazali su bh. mljekari.

Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, kazao je da će prilikom ove posjete predstavnici FVO-a kontrolirati sve što je zacrtano u Akcionom planu, koji je dat kao zadatak domaćim vlastima za nastavak izvoza mlijeka u zemlje EU.

Poslano obavještenje

- Kad smo dobili obavještenje o odobravanju izvoza termički obrađenog mlijeka i proizvoda od mlijeka na tržište EU, u tom dopisu rekli su nam da će sve ono što je zacrtano Akcionim planom, biti kontrolirano. Rečeno nam je da se realizacija svega toga očekuje u 2016. godini. Sve iz preporuka FVO-a mora biti ispunjeno. Ako se to ne uradi, teško je predvidjeti koja će biti reakcija - rekao je Kalaba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik