Zakonski urediti trošenje sredstava na lokalnom nivou

Bez autora
Nov 16 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je danas da će uskoro početi javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju jedinica lokalne saomuprave.Udovički je na završnoj konferenciji o programu "Unapređenje mehanizama odgovornosti u oblasti javnih finansija" ocenila da je to važno zakonsko rešenje, i iznela očekivanje da će taj pravni akt biti usvojen u prvom kvartalu 2016. godine.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je danas da će uskoro početi javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju jedinica lokalne saomuprave.

Udovički je na završnoj konferenciji o programu "Unapređenje mehanizama odgovornosti u oblasti javnih finansija" ocenila da je to važno zakonsko rešenje, i iznela očekivanje da će taj pravni akt biti usvojen u prvom kvartalu 2016. godine.

Potpredsednik Vlade je naglasila da je neophodno urediti sistem u jedinicama lokalne samouprave, pre svega po pitanju trošenja sredstava.

Treba, kako je navela, urediti i pitanje nadležnosti i odgovornosti Republike i jedinica lokalne samouprave, pa tek onda pitanje kapaciteta za budžetsko finansiranje i na kraju odrediti jasne konsekvence za neodgovorno ponašanje.

Udovički je rekla da lokalne samouprave imaju uglavnom suficite, i izrazila očekivanje da će u budžetu za 2016. godinu verovatno biti smanjena sredstva za lokalne samouprave.

Potpredsednik Vlade je istakla da pravi problem nije u tome koliko ima sredstava, već na koji način je uređeno njihovo trošenje, kako je uređena nadležnost jedinica lokalne samouprave, kao i odgovornost i monitoring kako se sprovode propisi.

Današnji skup je organizovala Stalna konferencija gradova i opština, uz podršku Švedske i Programa UN za razvoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik