Četiri banke ugašene po direktivi, Srbija je postala bankarska kolonija

Bez autora
Nov 16 2015

Pre zvaničnog gašenja četiri najveće domaće banke početkom januara 2002. godine, od direktora se zahtevalo, usmeno, da dostave završne račune u kojima će biti navedeni gubici, iako ih nije bilo. Naredba je bila - zatvaranje Beobanke, Investbanke, Jugobanke i Beogradske banke, iako su se završni računi podnosili 28. februara. Žurba je bila velika da se stave katanci na navodne gubitaše "teške" 8,3 milijarde maraka, što je bila notorna laž. Direktori su sastavljali izveštaje iz straha, jer nisu imali kome da se žale, a svaka tužba prvo mora da se procesuira u zemlji, a onda u međunarodnim sudovima. Kako to funkcioniše, vidi se i po tome što stečaj banaka traje već 13 godina. Ovo tvrdi Zlatan Peručić, bivši direktor Beobanke, i ističe da je zatvaranje najvećih banaka u stvari bilo gašenje domaćeg bankarstva.

Pre zvaničnog gašenja četiri najveće domaće banke početkom januara 2002. godine, od direktora se zahtevalo, usmeno, da dostave završne račune u kojima će biti navedeni gubici, iako ih nije bilo. Naredba je bila - zatvaranje Beobanke, Investbanke, Jugobanke i Beogradske banke, iako su se završni računi podnosili 28. februara.

Žurba je bila velika da se stave katanci na navodne gubitaše "teške" 8,3 milijarde maraka, što je bila notorna laž. Direktori su sastavljali izveštaje iz straha, jer nisu imali kome da se žale, a svaka tužba prvo mora da se procesuira u zemlji, a onda u međunarodnim sudovima. Kako to funkcioniše, vidi se i po tome što stečaj banaka traje već 13 godina.

Ovo tvrdi Zlatan Peručić, bivši direktor Beobanke, i ističe da je zatvaranje najvećih banaka u stvari bilo gašenje domaćeg bankarstva.

- Izveštaji su morali da budu loši - naglašava Peručić.

- To je bila direktiva. A posledice su i DANAS vidljive. Bez posla je, pre svega, ostalo 10.000 službenika. Vrsnih službenika, koji su kasnije strane bankare učili bankarstvu. Dobili su po 300 maraka otpremnine i otišli bez poslednje plate. Osim ljudi, bankarski sektor je izgubio odličan IT sistem, a da ne pominjem imovinu koja je rasprodata, razvučena, uništena. A gde je novac nestao, to nismo saznali.

Kako ističe Peručić, svi bankari, od generalnih direktora do službenika, dobili su otkaze, a nikada protiv nijednog rukovodioca nije podneta tužba.

- Ako smo loše vodili banke, zašto niko nije dospeo na sud - kaže Peručić.

- Kada jedna banka ne radi po propisima, prvi čovek i izvršni odbor se smenjuju, ako treba i krivično gone, a banka se spasava. Nijednom direktoru ništa nije zamereno. Dakle, ko je kriv ako su zaista, kako se pre 13 godina govorilo, najveće banke najveći gubitaši u zemlji.Beobanka, Investbanaka, Jugobanka i Beogradska banka su ugašene, ali se i posle 2002. godine nastavilo sa urušavanjem domaćeg bankarstva. Danas smo došli na nivo od dve domaće banke. Komercijalne, koja ide na prodaju, i Poštanske štedionice, koja će vrlo lako postati šparkasa. Nema zemlje koja nema svoje banke. One su nosioci domaće privrede. Srbija je postala bankarska kolonija.

Nemci

- Imali smo najbolju službu društvenog knjigovodstva u Evropi. Dolazi su Nemci da uče od našeg SDK. Nažalost, i to je bila smetnja, pa je ova služba ugašena. Tako se znalo kuda ide novac preduzeća, a danas mu je teško uhvatiti trag.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik