Šest ponuda za Telekom

Bez autora
Nov 16 2015

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je stiglo šest ponuda za kupovinu kompanije "Telekom Srbija" i da je uglavnom reč o ponudama investicionih fondova. U slučaju prodaje radnici će dobiti najveće otpremnine koje je do sada dobilo neko javno preduzeće, rekao je Ljajić i istakao da se od kupca te kompanije očekuju nova ulaganja. Rasim Ljajić je, gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, rekao da je stiglo šest ponuda za Telekom i da će se izabrati najbolja, a u intervjuu Radio-televiziji Srbije naveo je da će radnici dobiti sve što su potpisali u pregovorima. Ministar je rekao da je u toku druga faza tog postupka, gde se analiziraju ponude, koja traje 14 dana, a da sledi treća faza.

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je stiglo šest ponuda za kupovinu kompanije "Telekom Srbija" i da je uglavnom reč o ponudama investicionih fondova. U slučaju prodaje radnici će dobiti najveće otpremnine koje je do sada dobilo neko javno preduzeće, rekao je Ljajić i istakao da se od kupca te kompanije očekuju nova ulaganja.

Rasim Ljajić je, gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, rekao da je stiglo šest ponuda za Telekom i da će se izabrati najbolja, a u intervjuu Radio-televiziji Srbije naveo je da će radnici dobiti sve što su potpisali u pregovorima.

Ministar je rekao da je u toku druga faza tog postupka, gde se analiziraju ponude, koja traje 14 dana, a da sledi treća faza.

"Privredni savetnik analizira dokumenta, a Agencija za privatizaciju proverava učesnike u postupku. Nakon isteka 14 dana dobićemo listu vrednovanu po ceni koju nude za kupovinu 58 odsto akcija", objasnio je Ljajić.

Komisija će, dodao je, analizirati ponude i dati konkretan predlog.

"Tada se odlučuje da li se ide u privatizaciju ili ćemo konstatovati da nijedna ponuda nije odgovarajuća", kaže Ljajić i dodaje da će, ukoliko se pronađe adekvatan ponuđač, krenuti pregovori koji traju 30 dana.

Ministar je naveo da se ne sme iznositi više informacija i da će zbog postupka privatizacije tako biti i ubuduće.

"Taj model se pokazao kao dobar, jer je rezultat toga da sada imamo šest ponuđača. Potrudili smo se da dajemo informacije koje neće uticati na privatizaciju", rekao je Ljajić i istakao da je cilj da se uveća cena i poveća konkurencija.

Ministar je podsetio da je 2012, pri ranijem pokušaju prodaje Telekoma, bio zainteresovan samo austrijski telekom, koji je dao ponudu koja nije zadovoljila tadašnju minimalnu cenu.

"Sada imamo šest ponuda, što je gotovo iznenađujuće. Kada je prošle godine prodat bugarski mobilni operator, bio je samo jedan ponuđač i, kada se to uzme u obzir, morate biti zainteresovani", rekao je Ljajić.

Naglasio je da ne može da govori o bilo kom ponuđaču, jer je to zabranjeno uredbom, ali je i stav privatizacionog savetnika da se u toj fazi ne izlazi sa imenima u fazi ili sa nekom drugom vrstom informacija, kao što je na primer cena.

"Sve ovo radimo da bismo dobili što bolju ponudu", kaže Ljajić.

Ministar nije hteo da komentariše cifru od milijardu i četiristo miliona evra, koju je pomenuo premijer Aleksadar Vučić, već je samo objasnio da se prodaje 58,01 odsto akcija kompanije.

Na pitanje novinarke RTS-a da li eventualna povezanost privatizacionog savetnika, francuske firme "Lazard" i američkog fonda "Apolo", koji je, kako su pisali mediji, zajedno sa slovenačkim telekomom podneo ponudu, može da dovede u pitanje privatizacioni postupak, Ljajić je rekao da nikakav poslovni odnos nije ustanovljen.

"Nismo videli taj poslovni odnos, tražili smo dodatno objašnjenje 'Lazarda', koji je naveo da je 2008. postojala ideja da zajedno rade sa jednim investicionim fondom, ali da nikakvih praktičnih koraka u implementaciji te ideje nije bilo. Mi smo proveravali, ali nismo mogli da nađemo nikakav korak koji bi ukazao na tako nešto", tvrdi ministar.

Prioriteti socijalni i investicioni program

Prema njegovim rečima, ako Telekom bude prodat, radnicima će biti obezbeđeni socijalni programi, a pored toga insistira se i na investicionom programu.

"Očekuje se da radnici dobiju adekvatne otpremnine i to će biti najviše otpremnine koje je dobilo bilo koje javno preduzeće", rekao je Ljajić i istakao da Telenor radi sa neuporedivo manje ljudi i izdržava konkurenciju.

Odgovarajući na argumente sindikata da se prodaje firma koja posluje sa profitom, plaća sve i puni budžet, Ljajić je rekao da niko nije rekao da on mora da se proda, ali da bi to bilo dobro.

"Mi ne prodajemo iz hira, niti iz nekakvih političkih razloga, niti da bismo popunili budžetske rupe. Međutim, niko ne zna kako će biti za dve godine na tržištu, nema tog eksperta koji to može da vam kaže", rekao je Ljajić.

Upitan da li to znači da je reč o želji za stranim kapitalom, Ljajić je odgovorio da su u ovom trenutku potrebna nova ulaganja, novi servisi da bi se opstalo na tržištu.

"Bez stranih investicija i novog, svežeg kapitala ne možete da izdržite utakmicu", rekao je ministar i još jednom naglasio da se Telekom neće prodati ukoliko se ne dobije dobra cena.

Naveo je i da usluge Telekoma neće poskupeti jer kompanija posluje po tržišnim uslovima, gde konkurencija iziskuje nižu cenu usluga.

Odgovarajući na pitanje kako će u slučaju prodaje Telekom funkcionisati na Kosovu i Metohiji, Ljajić je rekao da će Telekom na Kosmetu dobiti dozvole za rad i mogućnost za proširenje, kao i mogućnost da učestvuje na tenderu za trećeg operatora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik