Banke gotovo uduplale profit na 49,9 miliona

Bez autora
Nov 17 2015

Sve banke u Srpskoj pozitivno su poslovale u prvih devet mjeseci ove godine ostvarivši ukupnu neto dobit od 49,9 miliona KM, što je za 23,1 milion više u odnosu na isti period lani, pokazuju preliminarni podaci Agencije za bankarstvo RS. Ukupni prihodi bankarskog sektora RS na kraju trećeg kvartala iznosili su 367 miliona i imali su stopu pada od jedan odsto u odnosu na kraj septembra 2014. godine kada su iznosili 370,5 miliona KM. Na to je uticao pad prihoda od kamata i sličnih prihoda za 15,3 miliona KM ili šest odsto, ali je istovremeno došlo do rasta operativnih prihoda za 11,8 miliona ili za 11 odsto u odnosu na kraj septembra prošle godine, naveli su u Agenciji za bankarstvo. Rashodi bankarskog sektora iznosili su 311,2 miliona KM i bili su manji za 27,5 miliona ili za osam odsto u odnosu na kraj septembra prošle godine.

Sve banke u Srpskoj pozitivno su poslovale u prvih devet mjeseci ove godine ostvarivši ukupnu neto dobit od 49,9 miliona KM, što je za 23,1 milion više u odnosu na isti period lani, pokazuju preliminarni podaci Agencije za bankarstvo RS.

Ukupni prihodi bankarskog sektora RS na kraju trećeg kvartala iznosili su 367 miliona i imali su stopu pada od jedan odsto u odnosu na kraj septembra 2014. godine kada su iznosili 370,5 miliona KM.

- Na to je uticao pad prihoda od kamata i sličnih prihoda za 15,3 miliona KM ili šest odsto, ali je istovremeno došlo do rasta operativnih prihoda za 11,8 miliona ili za 11 odsto u odnosu na kraj septembra prošle godine - naveli su u Agenciji za bankarstvo.

Rashodi bankarskog sektora iznosili su 311,2 miliona KM i bili su manji za 27,5 miliona ili za osam odsto u odnosu na kraj septembra prošle godine.

- Najznačajnije smanjenje zabilježeno je kod rashoda na osnovu kamata i sličnih rashodi, za 12,4 miliona KM ili za 12 odsto - naglasili su u Agenciji za bankarstvo.

Ekonomski analitičar Goran Radivojac kaže da je rast dobiti banaka dobra vijest, ali da ima mnogo drugih parametara koji zabrinjavaju.

- To je, prije svega, konstantan rast loših plasmana. Bez obzira na to što raste dobit, ako rastu loši plasmani, to nije dobro za bankarski sektor. Pored toga, dobit banaka uglavnom generiše stanovništvo, a privrede koja bi trebalo da bude ključ svega tu nema. Banke su se i u pogledu depozita i u pogledu kredita preorijentisale na stanovništvo, što nije dobro - rekao je Radivojac.

Prema podacima Agencije za bankarstvo, depoziti i dalje imaju trend rasta i na kraju septembra su iznosili 4,839 milijardi KM, što je za dva odsto ili 76,3 miliona više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

- Pitanje je šta banke finansiraju iz tih depozita. Ključni element naše ekonomske politike treba da bude usmjeravanje tog novca u privredu, a ne da se banke pojavljuju na aukcijama trezorskih zapisa, pa skoro na minimum svedu kamatnu stopu. To, s jedne stane, jeste povoljno i dobro za javni sektor, ali to, u stvari, govori da naša privreda očigledno nema kapacitet da se više zadužuje - naglasio je Radivojac.

U RS trenutno posluje devet banaka, dok je u bijeljinskoj Bobar banci u toku likvidacioni postupak i njen bilans nije obuhvaćen izvještajem Agencije za bankarstvo.

Krediti

Prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo, bruto krediti bankarskog sektora Srpske na kraju trećeg kvartala iznosili su 4,774 milijarde KM. Oni su povećani za jedan odsto u odnosu na kraj 2014. godine kada su iznosili 4,732 milijarde KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik