Obveznice i blok poslovi drže berzu

Bez autora
Nov 17 2015

Javne ponude državnih hartija od vrijednosti i veći broj blok poslova povećali su promet na Banjalučkoj berzi u prvih devet mjeseci za 6,23 miliona KM u odnosu na isti period lani.Na Banjalučkoj berzi je u prva tri ovogodišnja kvartala ostvaren promet od 396,38 miliona, dok je u istom periodu 2014. vrijednost trgovine dostigla 390,15 miliona KM. Na rast prometa najviše su uticale javne ponude državnih obveznica i trezorskih zapisa RS, od kojih je prikupljeno 286,55 miliona KM, što predstavlja 72,29 odsto ukupnog prometa na Banjalučkoj berzi.

Javne ponude državnih hartija od vrijednosti i veći broj blok poslova povećali su promet na Banjalučkoj berzi u prvih devet mjeseci za 6,23 miliona KM u odnosu na isti period lani.

Na Banjalučkoj berzi je u prva tri ovogodišnja kvartala ostvaren promet od 396,38 miliona, dok je u istom periodu 2014. vrijednost trgovine dostigla 390,15 miliona KM.

Na rast prometa najviše su uticale javne ponude državnih obveznica i trezorskih zapisa RS, od kojih je prikupljeno 286,55 miliona KM, što predstavlja 72,29 odsto ukupnog prometa na Banjalučkoj berzi.

Direktor brokerske kuće "Eurobroker" iz Banjaluke Boris Majstorović kaže da povjerenje u Banjalučku berzu i finansijsko tržište Srpske nije u potpunosti vraćeno nakon kraha poslije izbijanja globalne finansijske krize 2008. godine.

- Berza u posljednje vrijeme opstaje zahvaljujući dužničkim hartijama od vrijednosti i vjerujem da ne bi ni postojala u ovom obliku da nema tih zaduživanja i primoranih isplata kupona i kamata na obveznice - smatra Majstorović.

Trgovinu akcijama značajno su podigla 33 blok posla vrijedna 42,84 miliona KM. U okviru blok transakcija najviše je trgovano akcijama "Cepter fonda" i Nove banke. Kada je u pitanju redovni promet, i dalje su najatraktivnije akcije "Telekoma Srpske". Vrijednost trgovine akcijama "Telekoma Srpske" dostigla je u prvih devet mjeseci ove godine 7,21 milion KM. Spekuliše se da bi najavljena skorašnja prodaja "Telekoma Srbija", koji je većinski vlasnik "Telekoma Srpske", mogla uticati na vrijednost prometa i cijenu akcija ove kompanije, a Majstorović kaže da to zavisi samo od poteza budućeg vlasnika srpske kompanije.

- Moguće je da će vlasnik donijeti odluku da prestane sa isplatom dividende radi restrukturisanja i ulaganja u novu opremu, što bi moglo direktno uticati na tražnju za akcijama. Što se tiče cijene akcija, moguće je da će ona blago porasti ili pasti u kratkom roku, ali ne i dugoročno jer je sadašnja vrijednost akcija "Telekoma Srpske" realna - ocjenjuje Majstorović.

Tržište je bilo najaktivnije u junu, kada je ostvaren promet od 81,56 miliona, dok je vrijednost februarske trgovine iznosila samo 21,09 miliona KM.

Preostala još jedna emisija trezoraca

Ministarstvo finansija RS izvršilo 13 od predviđenih 14 emisija hartija od vrijednosti u ovoj godini. Održano je devet aukcija trezorskih zapisa i četiri prodaje dugoročnih obveznica, a posljednja javna prodaja trezorskih zapisa obavljena je juče.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik