Srbija imala najveći rast tržišta poslovnih transakcija

Bez autora
Nov 17 2015

Najnovije istraživanje koje je sprovela revizorsko-konsultantska kompanija EY (Ernst&Young), „Centraland Southeast Europe – M&A Barometar“ bavi se analizom poslovnih transakcija u jedanaest zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE) koje uključuju Srbiju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku Republiku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Tursku u prvoj polovini 2015. godine.Većina zemalja tokom ovog perioda zabeležila je rast aktivnosti spajanja i akvizicija u pogledu ukupnog broja transakcija koje su porasle za 2,9 odsto u odnosu na prvu polovinu 2014. godine.

Najnovije istraživanje koje je sprovela revizorsko-konsultantska kompanija EY (Ernst&Young), „Centraland Southeast Europe –M&A Barometar“  bavi se analizom poslovnih transakcija u jedanaest zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE) koje uključuju Srbiju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku Republiku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Tursku u prvoj polovini 2015. godine. Većina zemalja tokom ovog perioda zabeležila je rast aktivnosti spajanja i akvizicija u pogledu ukupnog  broja transakcija koje su porasle za 2,9 odsto u odnosu na prvu polovinu 2014. godine.

Kao druga po veličini transakcija u regionu istakla se transakcija od  657,1 miliona USD u Srbiji gde je Mid Europa Partners LLP kupio Danube Foods Group. Samim tim, u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope Republika Srbija imala je najveći rast tržišta poslovnih transakcija gde je tržište poraslo sa 0,03 milijardi USD u prvoj polovini 2014. godine na 0,7 milijardi USD u prvoj polovini 2015. godine.

Analiza jedanaest zemalja CSE regiona prema broju obavljenih transakcija, pokazala je da se na prva tri mesta nalaze Turska, Poljska i Republika Češka, dok se Srbija na ovoj lestvici nalazi tek na devetom mestu. Tačno polovina poslovnih transakcija u Republici Srbiji realizovana je između domaćih poslovnih subjekata, dok su 45 odsto činile ulazne poslovne transakcije, a svega 5 odsto izlazne. U prvoj polovini 2015. godine u Srbiji se kao najaktivnija grana industrije pokazala građevinska industrija.

„Iako je ukupan broj ostvarenih poslovnih transakcija u prvoj polovini2015. godine u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi minimalno porastao, u Republici Srbiji je kupovina DanubeFoods grupe od strane MidEuropaPartners LLP značajno unapredila klimu za novi talas transakcija na tržištu“, komentarisao jeUrs Indermuhle, partner u sektoru za podršku pri poslovnim transakcijama (TAS) kompanije EY u Srbiji.

U okviru regiona Centralne i Jugoistočne Evrope uočen je pad prosečne vrednosti transakcija od 2,2 odsto kada su u pitanju ugovorene transakcije u vrednosti od preko 100 miliona USD. Sa druge strane, prosečna vrednost transakcija, ugovorenih za vrednost ispod 100 miliona dolara je porasla za 1,6 odsto. To je rezultiralo, padom od 10,8 odsto procenjene vrednosti tržišta spajanja i akvizicija.

Detaljnije istraživanje je pokazalo da su gotovo polovinu izvršenih transakcija u CSE regionu činile lokalne transakcije  sa 48 odsto od ukupnog broja transakcija (kada i kupac i prodavac potiču iz iste zemlje), dok su ulazne transakcije činile 41 odsto od ukupnog broja transakcija. Takođe, interesantna je činjenica da je ako i tokom prethodne dve godine većina transakcija obavljena od strane strateških investitora, uz IT sektor kao najaktivniju granu industrije, dok su se u pogledu vrednosti najveće transakcije dogodile u okviru bankarskog i finansijskog sektora usluga.

Broj spajanja i akvizicija u zemljama CSE

Turska je bila najaktivnija zemlja u pogledu broja transakcija u prvoj polovini 2015. godine sa ukupno 155 uspešno realizovanih transakcija tokom ovog perioda. U tome je slede  Poljska sa 117 i Republika Češka sa 98 transakcija. Ukupan broj transakcija u regionu u prvoj polovini 2015. godine je bio 647, što predstavlja povećanje  od 2,9 odsto u poređenju sa prvom polovinom 2014. godine kada je bilo 629 transakcija.

Osnovni uzrok povećanja ukupne aktivnosti je značajan rast u pogledu obima transakcija u Grčkoj, Sloveniji i Mađarskoj gde su stope rasta u poređenju sa prvom polovinom 2014. godine iznosile 122,2 odsto (Grčka), 90,9 odsto (Slovenija) i 45,8 odsto (Mađarska).

Procenjena vrednost transakcija

Ukupna procenjena vrednost transakcija na tržištu CSE regiona u prvoj polovini 2015. godine iznosila je 16,5 milijardi USD, što je pad za 10,8 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ovaj pad je većim delom uzrokovan manjim brojem velikih transakcija – vrednost transakcija  od preko 1 milijarde USD u prvoj polovini ove godine.

Turska je na prvom mestu sa procenjenom vrednošću poslovnih transakcija od 3,3 milijarde USD, a praćena Republikom Češkom (2,8 milijardi USD) i Rumunijom (2,1 milijarda USD).

Investitori – strateški i finansijski

U svim zemljama, sa izuzetkom Bugarske i Rumunije, većina transakcija je zaključena od strane strateških investitora, odnosno 75 odsto ukupne proporcije u regionu.Bugarska i Mađarska su imale najveći udeo finansijskih investitora: finansijske transakcije su činile 38 odsto tržišta.

Smer transakcija

Na polju spajanja i akvizicija u CSE regionu tokom prve polovine 2015. godine dominirale su lokalne transakcije i činile 48 odsto ukupnih transakcija, što predstavlja pad od 3 odsto u odnosu na prvu polovinu 2014.godine.

Strane investicije

Iako je zabeleženo manje stranih ulaznih transakcija u odnosu na lokalne u pogledu porekla stranog kapitala investiranog u zemlje CSE kroz spajanje i akvizicije, zapadnoevropski i neevropski investitori nastavljaju da prednjače u odnosu na zemlje CSE regiona u prvoj polovini 2015. godine.

U posmatranom periodu Sjedinjene Američke Države bile su najaktivnije u pogledu broja ostvarenih transakcija, sa sklopljenih 36 transakcija u regionu, a slede je Velika Britanija sa 29 i Nemačka sa 26 transakcija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik