Solidarni porez ukinut, ostao problem

Bez autora
Nov 17 2015

Ministarstvo finansija i Poreska uprava razmatraju problem obračuna poreza na porodiljske dodatke koji je u skladu sa Zakonom o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru (tkz. solidarnom porezu) obračunat na mesečna primanja u 2014. godini.Ukazujući da je zakon po kojem se obračunavao solidarni porez prestao da važi 31. oktobra prošle godine, u ministarstvu ističu da sada nije moguće uticati na izmene tog propisa, ali da traže drugi model kako bi pomogli u konkretnim slučajevima.

Ministarstvo finansija i Poreska uprava razmatraju problem obračuna poreza na porodiljske dodatke koji je u skladu sa Zakonom o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru (tkz. solidarnom porezu) obračunat na mesečna primanja u 2014. godini.

Ukazujući da je zakon po kojem se obračunavao solidarni porez prestao da važi 31. oktobra prošle godine, u ministarstvu ističu da sada nije moguće uticati na izmene tog propisa, ali da traže drugi model kako bi pomogli u konkretnim slučajevima.

"Uzimajući u obzir da je navedeni zakon prestao da važi, traženje rešenja kroz izmenu zakona ili podzakonskih akata nije moguće. Ipak, spremni smo da, u koordinaciji sa Poreskom upravom, razmotrimo pojedinačne slučajeve kako bi se iznašli modaliteti za njihovo rešavanje", poručuju iz ministarstva.

Kako su precizirali, Zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, primenjivao se od 1. januara 2014. do 31. oktobra iste godine, na zarade i druga primanja iznad 60.000 dinara koja su isplaćena u jednom mesecu.

"Preduzimamo aktivnosti sa ciljem pokretanja formalne procedure o čemu ćemo blagovremeno obavestiti javnost", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Ministarstvo se odlučilo da reaguje, jer su zbog zakašnjenja u plaćanju, mesečni iznosi prešli cifru od 60.000 dinara i zbog toga podlegli oporezivanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik