Firme za porez duguju 337 miliona

Bez autora
Nov 18 2015

Neizmirene obaveze za indirektne poreze u BiH trenutno imaju 10.652 poreska obveznika, koji ukupno duguju 337 miliona maraka, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.Najveći dužnici trenutno su sarajevsko preduzeće "Gras" sa dugom od 13,08 miliona KM, "MB Kekerović" sa 10,2 miliona, Republička direkcija za robne rezerve RS sa 8,74 miliona KM, "Đuša" iz Fojnice sa 8,08 miliona te "NBI Ćurić" iz Žepča sa dugom od 6,93 miliona KM.

Neizmirene obaveze za indirektne poreze u BiH trenutno imaju 10.652 poreska obveznika, koji ukupno duguju 337 miliona maraka, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Najveći dužnici trenutno su sarajevsko preduzeće "Gras" sa dugom od 13,08 miliona KM, "MB Kekerović" sa 10,2 miliona, Republička direkcija za robne rezerve RS sa 8,74 miliona KM, "Đuša" iz Fojnice sa 8,08 miliona te "NBI Ćurić" iz Žepča sa dugom od 6,93 miliona KM.

U oktobru ove godine u odnosu na isti mjesec lani došlo je do povećanja duga za 20 miliona maraka, a u UIO ističu da je osnovni razlog povećanja to što ova institucija svim obveznicima koji ne plate dug na vrijeme za svaki mjesec zakašnjenja obračunava zateznu kamatu.

- Ta kamata na milionske iznose nije zanemariva, te povećava ukupan dug - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Procenat naplate duga iznosi 66,8 odsto, a od početka primjene Zakona o PDV-u, odnosno od 2006. godine do danas je naplaćen 61 milion KM zateznih kamata, koje iznose 0,04 odsto na osnovni dug svakog radnog dana.

Kovačević je istakao da je ukupan sadašnji dug u daljem postupku prinudne naplate, te dodao da je UIO samo u ovoj godini prinudno naplatio 63 miliona maraka duga.

- Od svih zakonom propisanih mjera najbolji rezultati su u dosadašnjem periodu postignuti pljenidbom novca u banci, blokadom računa, pljenidbom gotovine, kao i pljenidbom nenaplaćenih potraživanja dužnika - rekao je Kovačević.

Naglasio je da je u toku ove godine zbog duga od 39 miliona maraka pokrenut stečajni, odnosno likvidacioni postupak kod 301 obveznika. Od tog duga do sada je naplaćeno svega 633.044 marke.

U UIO su istakli da su podaci o dugovanjima i preduzetim mjerama u postupku prinudne naplate za sve obveznike čija dugovanja iznose više od 25.000 maraka ranije dostavljeni Tužilaštvu BiH.+++

Prodaja HOV

Ratko Kovačević je istakao da su u ovoj godini ostvareni i efekti od prodaje zaplijenjenih hartija od vrijednosti, kao i od prodaje zaplijenjene nepokretne imovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik