Žene neiskorišteni potencijal BiH

Bez autora
Nov 19 2015

Zajednički projekt američke i švedske vlade, Projekt unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), obilježio je danas u Sarajevu 19. novembar, Dan ženskog poduzetništva organiziranjem okruglog stola o temi „Strateško pozicioniranje ženskog poduzetništva“.Cilj je da se naglasi važnost ženskog poduzetništva i potreba za sistemskim rješenjem i da bi se to podržalo u cijeloj zemlji. Učesnici okruglog stola okupili su se i da vide na koji najbolji način mogu pomoći ženama poduzetnicama te na koji način BiH treba da iskoristi sve prednosti.

Zajednički projekt američke i švedske vlade, Projekt unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), obilježio je danas u Sarajevu 19. novembar, Dan ženskog poduzetništva organiziranjem okruglog stola o temi „Strateško pozicioniranje ženskog poduzetništva“.

Cilj je da se naglasi važnost ženskog poduzetništva i potreba za sistemskim rješenjem  i da bi se to podržalo u cijeloj zemlji.

Učesnici okruglog stola okupili su se i da vide na koji najbolji način mogu pomoći ženama poduzetnicama te na koji način BiH treba da iskoristi sve prednosti.

- Želimo da pokušamo da radimo na razvoju, na iznalaženju regionalnih i tržišta Evropske unije, jer žene su ogroman neiskorišteni potencijal BiH. Čak i u mojoj zemlji treba više raditi na tim pitanjima uključivanja žena - naveo je Duffy.

Istaknuo je da postoji mnogo načina na koje se može pomoći ženama. Jedan od tih načina je da se omogući jednak pristup koji imaju muškarci u svim oblastima. Drugi način je da se kreiraju mreže putem kojih će žene dobiti savjet bilo da je to savjet  tehničke ili finansijske prirode.

- Mi putem ovog zajedničkog projekta s USAID-om, ali isto tako putem niza naših pojedinačnih inicijativa, podržavamo žene, podržavamo poduzetništvo u koje su uključene žene - navela je šefica Agencije za međunarodni razvoj uime švedske vlade Marie Bergstrom.

Istaknula je da u BiH vide da sve veći broj žena pokreće svoje firme i „to obično rade iz potrebe, zato što nemaju drugi posao, drugi izvor prihoda“.

- U Švedskoj je to drugačije, žene pokreću posao zato što žele nešto razviti, zato što imaju ideju od koje žele nešto napraviti, tako da tu postoje još  značajne razlike. Mi u tom smislu želimo raditi sve više - kazala je Bergstrom, te dodala da pokušavaju pružiti podršku kako ženama poduzetnicama u BiH tako i njihovom uspostavljanju kontakata sa ženama poduzetnicama iz Švedske.    

Okrugli sto je okupio predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora, a učesnici imaju priliku da saznaju više o uspješnim poduzetnicama, a u panel- diskusiji će se čuti mišljenja o neophodnosti strategije ženskog poduzetništva.

Duffy se prije početka okruglog stola prisjetio i sinoćnjeg ubistva dvojice pripadnika OSBiH, istaknuvši:

- Svi smo potreseni onim što se desilo sinoć i veoma nam je žao - kazao je novinarima direktor Misije USAID-a u BiH.

Glavni cilj USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) jeste snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. USAID/Sida GOLD projekt je posvećen promociji načela osnaživanja žena, priznajući da puni potencijal ekonomskog rasta može biti postignut i održan samo uključivanjem načela ravnopravnosti spolova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik