Amerikanci za "Telekom" daju 1,47 milijardi evra

Bez autora
Nov 19 2015

Najveću ponudu za kupovinu većinskog paketa akcija u "Telekomu Srbija", od 1,47 milijardi evra, dao je američki fond "Kolbek kapital menadžment". Međutim, iako je novčano najvrednija, ponuda ima jednu manjkavost - lošije uslove socijalnog programa. Upravo socijalni program je, uz cenu i planirane investicije, obavezni deo ponude svakog kupca, koji će uticati na konačnu odluku o privatizaciji "Telekoma". Za srpskog teleoperatera, uz ovaj, ozbiljno je zainteresovan i fond "Mid Evropa partners" (bivši vlasnik kablovskog operatera SBB u Srbiji), koji nudi nešto manji iznos, ali i konzorcijum "Telekoma Slovenije" i fonda "Apolo", sa ponudom od 1,2 milijarde evra. U igri su i dalje ruski MTS ("Mobile telesistems"), "Advent internacional" i "Novator partners".

Najveću ponudu za kupovinu većinskog paketa akcija u "Telekomu Srbija", od 1,47 milijardi evra, dao je američki fond "Kolbek kapital menadžment", nezvanično je potvrđeno "Novostima". Međutim, iako je novčano najvrednija, ponuda ima jednu manjkavost - lošije uslove socijalnog programa.

Upravo socijalni program je, uz cenu i planirane investicije, obavezni deo ponude svakog kupca, koji će uticati na konačnu odluku o privatizaciji "Telekoma".

Za srpskog teleoperatera, uz ovaj, ozbiljno je zainteresovan i fond "Mid Evropa partners" (bivši vlasnik kablovskog operatera SBB u Srbiji), koji nudi nešto manji iznos, ali i konzorcijum "Telekoma Slovenije" i fonda "Apolo", sa ponudom od 1,2 milijarde evra. U igri su i dalje ruski MTS ("Mobile telesistems"), "Advent internacional" i "Novator partners".

"Kec" u rukavu objedinjene ponude fonda "Apolo" i "Telekoma Slovenije" je - Evropska banka za obnovu i razvoj.

- Ukoliko se Vlada Srbije, kao prodavac "Telekoma" odluči za ponudu slovenačkog "Telekoma" i "Apola", koji bi u vlasništvo srpske kompanije ušli kroz zajednički osnovanu firmu, u igru ulazi i EBRD - navodi izvor "Novosti" blizak procesu privatizacije.

- Time ovaj ponuđač objedinjuje kapital fonda, znanje i regionalnu prisutnost slovenačke kompanije, sa reputacijom EBRD koji je praktično garant uspešne privatizacije. EBRD bi u taj proces ušao pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora, što je model već viđen prilikom privatizacija u regionu.

Dok se klupko zainteresovanih kupaca u javnosti sve više odmotava, zvanična komisija za prodaju "Telekoma Srbija" i dalje - ćuti. Resorni ministar Rasim Ljajić potvrdio je da je za "Telekom" zainteresovano šest kupaca i odbio da iznese bilo kakve detalje sa obrazloženjem da bi to uticalo na dalji proces privatizacije. Za dve nedelje trebalo bi da se konačno obelodani spisak zainteresovanih investitora, rangiranih po ponuđenoj ceni. Tek nakon toga sledi analiza pristiglih ponuda i konkretan predlog komisije za privatizaciju.

Sindikati oštro protiv prodaje

Samostalni sindikat "Telekoma" uputio je otvoreno pismo predsedniku Vlade zbog, kako navode, neosnovanog vređanja svih onih koji se krajnje argumentovano protive prodaji, a što je premijer okarekterisao kao zalaganje za vraćanje u samoupravni socijalizam.

- Da li vlade i narodi polovine evropskih zemalja koje su većinski vlasnici svojih teleoperatera takođe čuvanjem svojih kompanija upravo demonstriraju model samoupravnog socijalizma - pita se Borislav Lazić, predsednik SS "Telekoma".

- Očiti primer je "Telenor", koji posluje i prihoduje kod nas i u koji država Norveška konstantno ulaže. Da li je njihova vlada nesposobna da upravlja, pa ga i dalje čuva u svom vlasništvu ili je stvar obrnuta?

Vučić: Ne znam hoće li biti prodaje

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče da tek treba da se vidi kakve su cene za "Telekom" ponudili kupci. - Ne znam da li ćemo sprovesti privatizaciju ili ne. Nisam dobio ni informaciju, zato što su negde počele da cure informacije. Tek kada su shvatili da su nadležni državni organi bili spremni da za to curenje informacija nekoga privedu, onda su odustali da šalju novinama i novinarima informacije o tome, čime bi narušili ceo proces - rekao je Vučić.

- Ako bude dobra cena, radovaćemo se, ako ne, radovaće se svi ostali iz meni nepoznatog razloga. Ja ću verovatno da budem tužan, ali šta da radim, prihvatiću to. Mislim da vidim šta je dobro za Srbiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik