Rebalansom budžeta RS-a 510 miliona KM za otplatu dugova

Bez autora
Nov 23 2015

Prijedlogom rebalansa budžeta RS-a za ovu godinu povećani su izdaci za otplatu dugova tog bh. entiteta za 6,9 posto ili 33 miliona i iznose čak 510 miliona KM. To znači da četvrtina budžeta RS ide za otplatu dugova.Predloženim rebalansom ovogodišnjeg budžeta, koji će biti razmatran na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS 2.decembra, po hitnom postupku, planirana su sredstva u iznosu od 12 miliona KM s ciljem realizacije Odluke o dugoročnom zaduživanju RS u ukupnom iznosu od 12,7 miliona KM za refinansiranje duga Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prijedlogom rebalansa budžeta RS-a za ovu godinu povećani su izdaci za otplatu dugova tog bh. entiteta za 6,9 posto ili 33 miliona i iznose čak 510 miliona KM.

To znači da četvrtina budžeta RS ide za otplatu dugova.

Predloženim rebalansom ovogodišnjeg budžeta, koji će biti razmatran na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS  2.decembra, po hitnom postupku, planirana su sredstva u iznosu od 12 miliona KM s ciljem realizacije Odluke o dugoročnom zaduživanju RS u ukupnom iznosu od 12,7 miliona KM za refinansiranje duga Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Rebalansom su povećani rashodi za lična primanja i iznose 704,5 miliona KM (od toga su rashodi za bruto plaće 689,8 miliona KM a rashodi za bruto naknade troškova i ostalih ličnih primanja zaposlenih 14,7 miliona KM), što predstavlja uvećanje od 2,8 miliona KM ili 0,4 posto.

Iz entitetskog budžeta više sredstava ide na finansiranje po osnovu korištenja roba i usluga, pa je rebalansom predviđeno 98,7 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 10,9 miliona KM, odnosno 12,4 posto u odnosu budžet za 2015.

U okviru ove grupe rashoda planirana su dodatna sredstva za rashode po osnovu posebnog doprinosa za solidarnost na teret poslodavca u iznosu od 4,1 miliona KM, što je posljedica primjene Zakona o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, kojom se produžava vrijeme važenja navedenog zakona do 31. decembra 2015. godine.

Također, obezbijeđena su i dodatna sredstva za rashode po sudskim rješenjima u iznosu od 3,7 miliona KM, od čega se najveći dio odnosi na stvorene obaveze iz radnog odnosa, stoji u Vladinom obrazloženju predloženog rebalansa entitetskog budžeta.

Doznake na ime socijalne zaštite su budžetom planirane u iznosu od 243 miliona KM, dok rebalansom budžeta iznose 231,8 miliona KM, što predstavlja umanjenje od 11,2 miliona KM, odnosno 4,6 posto.

Izdaci za nefinansijsku imovinu budžetom su planirani u iznosu od 16,3 miliona KM, dok rebalansom budžeta iznose 27,3 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 11 miliona KM ili 67,9 posto.

Planirano uvećanje, između ostalog, ide i za nabavku specijalne opreme Ministarstvu unutrašnjih poslova u iznosu od 2,5 miliona KM.

U okviru ove grupe rashoda, obezbijeđena su i sredstva u iznosu od 2,1 miliona KM za opremanje poslovnog prostora objekta Vlade RS za potrebe smještaja predstavnika RS u institucijama BiH u Istočnom Sarajevu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik