U BiH se troši 420 sati na plaćanje poreza

Bez autora
Nov 23 2015

Bosna i Hercegovina je rangirana na 154. mjesto od 189. zemalja po složenosti plaćanja poreza, navodi se u izvještaju Svjetske banke i savjetodavne kompanije PriceWaterhouseCoopers posvećenom poreskim sistemima.Naša zemlja ima ukupnu poreznu stopu od 23,3 posto. Porez u BiH godišnje se plaća 45 puta, a naša preduzeća u prosjeku troše 420 sati godišnje na pripremanje poreznih uplata. Prema ovom izvještaju dobit se u BiH oporezuje sa 7,2 posto, rad sa 13,5 posto, a na druge poreze otpada 2,6 posto.

Bosna i Hercegovina je rangirana na 154. mjesto od 189. zemalja po složenosti plaćanja poreza, navodi se u izvještaju Svjetske banke i savjetodavne kompanije PriceWaterhouseCoopers posvećenom poreskim sistemima, izvještava Indikator.ba.

Naša zemlja ima ukupnu poreznu stopu od 23,3 posto. Porez u BiH godišnje se plaća 45 puta, a naša preduzeća u prosjeku troše 420 sati godišnje na pripremanje poreznih uplata.

Prema ovom izvještaju dobit se u BiH oporezuje sa 7,2 posto, rad sa 13,5 posto, a na druge poreze otpada 2,6 posto.

Bosna i Hercegovina u segmentu poreza zaostaje za zemljama u regionu.

U Makedoniji koja je rangirana kao sedma na globalnoj listi, porezno opterećenje iznosi 12,3 odsto, na pripremanje poreznih uplata se troši 119 sati i obavlja se samo 7 plaćanja godišnje.

Hrvatska je rangirana na 38. mjestu sa 20 posto ukupnog poreznog opterećenja, a preduzeća u ovoj zemlji troše 206 sati na plaćanja, koja obavljaju 19 puta godišnje.

Od Hrvatske bolje je rangirana Slovenija na 35. mjestu, a plaćanje poreza ovdje oduzima 245 sati. Porezno opterećenje je 31 odsto, a porez se plaća 10 puta godišnje.

Crna Gora je na 64 mjestu (314 sati za plaćanje, 17 puta godišnje, opterećenje 21,6 odsto), dok je Srbija na 143. mjestu (244 sati, 42 puta godišnje, ukupni porezi 39,7 odsto).

U Kataru, koji je prvorangirani na listi, porez se plaća 4 puta godišnje, na pripremu uplata se troši 41 sat, a ukupni porezi iznose svega 11,3 odsto.

Bolivija je posljednje rangirana, 189., a u ovoj zemlji porezi ukupno iznose 83,7 odsto, na pripremu plaćanja troši se 1.025 sati, a porez se plaća 42 puta godišnje.

Među zemlje sa kuriozitetnom statistikom spada Argentina gdje ukupni porezi iznose 137,4 odsto!

U ovoj zemlji oporezuju se prodaja, osiguranja, bankovni transferi, zemljište, zgrade, vozni park...

Još gori su Komori, arhipelag u istočnoj Africi, gdje porezna stopa iznosi 216,5 posto!

Objavljeni izvještaj PwC-a i Grupe Svjetske banke je deseti po redu, a obuhvata 189 ekonomija širom svijeta.
Od prvog izdanja o plaćanju poreza, a posebno nakon globalne finansijske krize, medije, javnost i mnoge političare sve više zanima kako međunarodni porezni sistemi rade.

Studija se zasniva na bazi podataka koja pruža jedinstven uvid kako Vlade širom svijeta oporezuju tvrtke, kao i mehanizme kojima se porezi nameću. Dok je u posljednjih nekoliko godina naglasak bio na porezu na dobit, ne smije se zaboraviti da se većina poreznih prihoda i većina vremena troši na ostale poreze i plaćanja, o kojima izvještaj pruža široki pregled.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik