Luka Bar i HE moguće investicije

Bez autora
Nov 24 2015

Razvoj Luke Bar i izgradnja novih hidroelektrana, projekti su u koje bi kineski investitori mogli da ulažu, saopštio je premijer Milo Đukanović na Samitu Kina 16+1. Premijer je kazao da Crna Gora, iako najmanja država u procesu Kina 16+, ima velike ambicije i projekte. Đukanović podsjeća da je u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti BDP porastao tri puta, a kako navodi uspješno vodimo pregovore za članstvo u EU. Kroz nedjelju dana očekujemo odluku o upućivanju poziva za članstvo u NATO. Sprovodimo kvalitetne strukturne reforme i unapređujemo investicioni ambijent. Zahvaljujući tome, kao i konkurentnoj poreskoj politici, SDI tokom posljednje decenije činile su oko 19 odsto ostvarenog BDP. Koristimo euro kao valutu od 2002. Crnu Goru transformišemo u brzorastuću ekonomiju, sa širokim spektrom mogućnosti za biznis, podsjetio je Đukanović.

Razvoj Luke Bar i izgradnja novih hidroelektrana, projekti su u koje bi kineski investitori mogli da ulažu, saopštio je premijer Milo Đukanović na Samitu Kina 16+1. Premijer je kazao da Crna Gora, iako najmanja država u procesu Kina 16+, ima velike ambicije i projekte.

Đukanović podsjeća da je u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti BDP porastao tri puta, a kako navodi uspješno vodimo pregovore za članstvo u EU.

"Kroz nedjelju dana očekujemo odluku o upućivanju poziva za članstvo u NATO. Sprovodimo kvalitetne strukturne reforme i unapređujemo investicioni ambijent. Zahvaljujući tome, kao i konkurentnoj poreskoj politici, SDI tokom posljednje decenije činile su oko 19 odsto ostvarenog BDP. Koristimo euro kao valutu od 2002. Crnu Goru transformišemo u brzorastuću ekonomiju, sa širokim spektrom mogućnosti za biznis”, podsjetio je Đukanović.

Ovogodišnji samit, kako kaže Đukanović, „Nova polazna tačka, domeni i nova vizija” – pruža mogućnost da se sumiraju efekti dosadašnje saradnje, i definiše vizija daljeg razvoja.

“Crna Gora u okvirumehanizma 16+1 koristi značanjan dio opredijeljenog preferencijalnog kreditnog paketa za infrastrukturne projekte. Jasno nam je da nema željenog ekonomskog rasta sa postojećim infrastrukturnim ograničenjima. Iako smo na vratima Jadrana, i imamo stratešku poziciju u srcu Evrope, još uvijek smo relativno teško dostupni i slabo povezani. Zato smo krenuli u izgradnju autoputa, najvećeg infrastrukturnog projekta, koji će povezivati Jadransku obalu, preko Beograda i Budimpešte, sa Centralnom i Zapadnom Evropom. Projekat realizujemo sa kineskim partnerima CCCC-CRBC”, naveo je predsjednik Vlade.

On kaže da je autoput nova polazna tačka za budućnost saradnje sa Kinezima.

"Tačka sa koje vidimo novi domen – uključivanje crnogorske Luke Bar u pomorski lučki koridor na Jadranu, koji bi predstavljao ispunjenje proklamovane „Win-Win” strategije NR Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope. Za Crnu Goru je važno da angažuje i razvija potencijale Luke Bar, a za NR Kinu da proširi mrežu inicijative „Jedan pojas, jedan put", naveo je Đukanović.

Korišćenjem kapaciteta Luke Bar, i modernizacijom željezničke pruge od Bara preko Beograda do Budimpešte, region će, kako kaže Đukanović, biti bolje povezan, a prirodni resursi i komparativne prednosti Crne Gore i okruženja bolje valorizovani.

"To će dodatno zainteresovati kineske kompanije da investiraju u region, i otvoriti nove mogućnosti za saradnju u zajedničkom interesu”, naveo je Đukanović.

Ističe da je infrastruktura na Zapadnom Balkanu je uglavnom zastarjela ili razrušena.  Crna Gora ima velike šanse i u oblasti energetike, navodi premijer i podsjeća da sada koristimo manje od 30 odsto vodnog potencijala.

Novu mogućnost unapređenja budućih odnosa sa NR Kinom, Đukanović vidi kroz povezivanje programa 16+1 sa Berlinskim procesom, koji je na inicijativu Vlade Njemačke započet 2014, a nastavljen ove godine u Beču.  Premijer kaže das u te inicijative sasvim komplementarne.

“Naš primjer pokazuje da se projekti mogu realizovati i trilateralno. Rekonstrukciju dijela željezničke pruge u Crnoj Gori vrše kineski partneri, a finansira se iz EU fondova. Povezivanje ovih programa može biti nova šansa za realizaciju održivih projekata od zajedničkog interesa, uz punu podršku EU i NR Kine. Istovremeno i novi impuls jačanju saradnje Pekinga i Brisela. Siguran sam da će i ovaj Samit značiti podsticaj i podršku u tom pravcu”, zaključio je Đukanović.

Samit okuplja kineskog i prmijere 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope

Podsjećamo, u kineskom gradu Sudžou počeo je četvrti Samit Kina 16+, koji okuplja kineskog i prmijere 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Crnogorsku delegaciju predvodi premijer Milo Đukanović, koji će se obratiti učesnicima samita. Premijer Đukanović nakon samita putuje u Peking, gdje je planiran bilateralni susret sa kineskim premijerom i predsjednikom.

Uoči samita, na svečanoj ceremoniji otvaranja Ekonomsko trgovinskog foruma, predsjednik kineske vlade Li Kicijang, premijerima regiona poručio je da ekonomska saradnja ima odličnu prerpektivu, a kao dokaz je ponudio cifre o rastu trgovinske razmjene od početka inicijative Kina 16+.

"Trgovina između Kine i država Centralne i Istočne Evrope bilježi rekordne rezultate, i dostigla je 16 milijardi dolara, što je ogromna cifra, čak i za nas Kineze. Uvoz iz država Centralne i Istočne Evrope u Kinu porastao je za 70 odsto. Kina želi da se poveže sa vašim regionom preko luka na Jadranskom moru. Mi nudimo tehnološka i infrastrukturna rješnja dok su Kini potrebni poljoprivredni proizvodi", naveo je kineski premijer Li Kicijang.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik