Skijaški centri spremni čekaju snijeg

Bez autora
Nov 24 2015

Domaći ski-centri uveliko su spremni za doček prvih posjetilaca i poslije prvih snježnih padavina samo čekaju veće količine snijega kao bi staze bile otvorene. Na olimpijskoj ljepotici Jahorini tokom vikenda palo je desetak centimetara snijega, ali još nema uslova za skijanje. Nadaju se temperaturi oko pet stepeni ispod nule kako bi mogli proizvesti vještački snijeg i pripremiti staze. Najavljene su nove padavine i čim se stvore uslovi, staze će biti otvorene, ali za sada mašine ne mogu izaći na teren. Zimsku sezonu ćemo otvoriti 12. i 13. decembra, ali skijanje će početi ranije ako bude snijega. Uredili smo staze, remontovali vertikalni transport i očistili planinu, rekla je portparol Olimpijskog centra "Jahorina" Ivana Lizdek i dodala da s nestrpljenjem čekaju prve skijaše.

Domaći ski-centri uveliko su spremni za doček prvih posjetilaca i poslije prvih snježnih padavina samo čekaju veće količine snijega kao bi staze bile otvorene.

Na olimpijskoj ljepotici Jahorini tokom vikenda palo je desetak centimetara snijega, ali još nema uslova za skijanje. Nadaju se temperaturi oko pet stepeni ispod nule kako bi mogli proizvesti vještački snijeg i pripremiti staze.

- Najavljene su nove padavine i čim se stvore uslovi, staze će biti otvorene, ali za sada mašine ne mogu izaći na teren. Zimsku sezonu ćemo otvoriti 12. i 13. decembra, ali skijanje će početi ranije ako bude snijega. Uredili smo staze, remontovali vertikalni transport i očistili planinu - rekla je portparol Olimpijskog centra "Jahorina" Ivana Lizdek i dodala da s nestrpljenjem čekaju prve skijaše.

Ona je istakla da predstojeća sezona obećava dobru posjećenost ako je suditi prema ranim rezervacijama gostiju.

- Najviše rezervacija je iz naše zemlje i zemalja regiona, ali prve ozbiljnije snježne padavine dovešće veći priliv posjetilaca i povećati broj rezervacija. Ove godine vlada veće interesovanje turista iz Poljske, Mađarske, Rusije i Velike Britanije - kaže Lizdekova i dodaje da su najbrojniji individualni strani turisti Turci.

Lizdekova naglašava da je staza na "Poljicama" poboljšana za noćno skijanje.

U skijaškom društvu "Ljubijski rudar" kažu da je ski-centar na Mrakovici spreman i da se čeka 30 centimetara snijega kako bi staza mogla primiti prve skijaše.

- Treba nam minimalno 30 centimetara prirodnog snijega kojem dodajemo vještački radi učvršćivanja i tada zimska čarolija na Kozari može otpočeti. Snijeg koji je pao tokom vikenda je nedovoljan, ali mašine, ljudstvo i osnježivači su spremni. samo da pahulje napadaju - kaže predsjednik "Ljubijskog rudara" Božo Grbić. 

On je istakao da u ovoj sezoni Mrakovica neće ponuditi novitete svojim gostima, ali ni cijene se neće mijenjati.

- Poboljšali smo dječiju stazu koja će biti duža i kvalitetnija. Kada bi nam se ponovila prošlogodišnja sezona, bili bismo prezadovoljni. Navalu gostiju očekujemo početkom januara, sa raspustom - kaže Grbić.

Na Vlašiću je tokom vikenda palo oko 40 centimetara snijega, a prve mašine su već na terenu i ravnaju staze u ski-centru "Babanovac".

- Poravnali smo prvi sloj snijega koji je veoma kvalitetan i sada čekamo nove pahulje kako bismo mogli otvoriti staze. Treba nam jedna noć padavina da staza bude spremna za naredni vikend. Nadamo se da neće naglo otopliti - kaže menadžer "Vlašić onlajn" tima Jasmin Mehić.

On ističe da su rane rezervacije već uveliko počele za decembar.

- U mnogim hotelima smještaj je u novogodišnjoj noći već popunjen i očekujemo da će špic sezone biti tada. Rani buking odradili su uglavnom gosti iz Srbije, Hrvatske i naše zemlje - kaže Mehić i dodaje da, ako je suditi prema prognozama, ova sezona trebalo bi da bude bogata snijegom zbog čega mogu očekivati veći broj gostiju.

Saradnja sa Srbijom

Olimpijski centar "Jahorina" i preduzeće "Skijališta Srbije" potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji na osnovu kojeg skijaši i borderi prilikom kupovine sezonske ski-karte u Srbiji stiču mogućnost da tri dana uzastopno besplatno skijaju na Jahorini.

- Vlasnici sezonske ski-karte našeg centra "Jahorina" imaju pravo na dva dana besplatnog skijanja u ski-centrima Kopaonik, Stara planina i Tornik na Zlatiboru - kaže Ivana Lizdek.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik