Veliki interes BiH za unapređenje saradnje sa Kinom i zemljama centralne i istočne Evrope

Bez autora
Nov 24 2015

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvuje IV samitu 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Narodne Republike Kine, koji se održava u kineskom gradu Suzhou. Cilj samita je uvezivanje istoka Azije preko Srednjeg istoka s Evropom, a pokrenut je prije četiri godine i predstavlja dio megaprojekta „Jedan pojas - jedan put“, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Učesnici samita su pohvalili veliki napredak koji je ostvaren u saradnji između Kine i centralne i istočne Evrope. Istaknuto je da saradnja 16+1 promovira veze između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i da doprinosi ukupnom i balansiranom razvoju sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i Evropske unije. Premijeri 16 zemalja i Kine obećali su danas na samitu da će poštovati propise Evropske unije i istaknuli da je saradnja važna i korisna u odnosima Kine i Evropske unije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvuje IV samitu 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Narodne Republike Kine, koji se održava u kineskom gradu Suzhou. Cilj samita je uvezivanje istoka Azije preko Srednjeg istoka s Evropom, a pokrenut je prije četiri godine i predstavlja dio megaprojekta „Jedan pojas - jedan put“, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Učesnici samita su pohvalili veliki napredak koji je ostvaren u saradnji između Kine i centralne i istočne Evrope. Istaknuto je da saradnja 16+1 promovira veze između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i da doprinosi ukupnom i balansiranom razvoju sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i Evropske unije. Premijeri 16 zemalja i Kine obećali su danas na samitu da će poštovati propise Evropske unije i istaknuli da je saradnja važna i korisna u odnosima Kine i Evropske unije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je u svom izlaganju na samitu istaknuo da Četvrti samit, kao i oni ranije, ima isti cilj, a to je razvijanje i jačanje ekonomske i kulturne saradnje naših zemalja.

- U tom smislu, pozdravljamo usvajanje Srednjoročne agende za saradnju Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope, što predstavlja jasnu viziju i platformu na kojoj se, u narednih pet godina, može razvijati saradnja naših prijateljskih zemalja - kazao je on.

Sve oblasti saradnje definirane Srednjoročnom agendom (ekonomija, povezivanje, industrijski kapaciteti, finansije, poljoprivreda i inovacije) za Bosnu i Hercegovinu predstavljaju izuzetnu priliku da uzme aktivno učešće i postane istinski partner. 

Zvizdić je prisutne informirao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom stupio na snagu u junu ove godine i dao je istinski podsticaj za provođenje neophodnih reformi. Stupanjem na snagu ovog sporazuma uspostavljeno je blisko partnerstvo između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

 - Relativno brzo moja zemlja će podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i dobiti kandidatski status, što će otvoriti nove perspektive u odnosima BiH i EU. U julu ove godine  smo usvojili Ekonomsku reformsku agendu BiH za period 2015 - 2018. godine, koja je definirala brojne reformske mjere u oblasti javnih finansija, poslovne klime, tržišta rada, reforme socijalne zaštite, vladavine prava i reforme javne uprave - rekao je Zvizdić.

 Naglasio je kako je kredibilna provedba reformskih mjera već počela davati pozitivne rezultate, tako da su svi vitalni ekonomski parametri u BiH u blagom porastu: na tržištu rada se nastavlja povećavati broj zaposlenih lica i veći je za 1,8 posto u odnosu na isti period prošle godine, fizički obim industrijske proizvodnje je povećan za 2 posto u odnosu na isti period 2014 godine, povećan je izvoz u odnosu na isti period prošle godine za 4,4 posto, dok je trgovinski deficit smanjen za 5,54 posto u odnosu na isti period prošle godine, u prvih šest mjeseci 2015. godine povećan je broj turista za 26 posto i broj noćenja za 28 posto u odnosu na isti period 2014. godine, višestruko je porastao izvoz mesa, a isto se očekuje i poslije uspješno ispunjenih uvjeta za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

Istovremeno, konstantan rast proizvodnje i izvoza bilježe i industrija namještaja kao i metalna industrija, što govori o povećanom nivou kvaliteta bh. proizvoda koji postaju prepoznatljivi u međunarodnim okvirima.

- Sektor energetike i sektor transporta ostaju naši sektori s najvećim potencijalom za domaća i strana ulaganja i u naredne tri do četiri godine, upravo u ove sektore, očekujemo ulaganje više milijardi eura - rekao je Zvizdić.

Izrazio je veliki interes Bosne i Hercegovine za unapređenje bilateralne saradnje s Kinom, kao i ostalim zemljama srednje i istočne Evrope.

 - Iz tog razloga smo predložili da Bosna i Hercegovina početkom naredne godine bude domaćin ekonomskog foruma koji bi se fokusirao na infrastrukturu, turizam i proizvodne kapacitete. Iskreno se nadam, drage kolege premijeri, da ćete podržati našu inicijativu. Za Bosnu i Hercegovinu bi to predstavljalo izuzetnu priliku da se pokažemo kao dobri domaćini, omogućimo povezivanje naših privrednika i stvorimo privredna partnerstva koja će doprinijeti privlačenju investicija i reаliziranju zajedničkih projekata. Smatram da će ovaj susret na nivou šefova vlada NR Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope biti od velike važnosti za buduću saradnju i doprinijeti novim idejama osnaženju ekonomija, kako Evrope tako i Kine. Unapređenje međunarodne saradnje u oblasti trgovine i investicija će zasigurno doprinijeti privrednom razvoju, jer i suština ovog samita je da pokrene privredna partnerstva koja će rezultirati novim investicionim projektima, razmjenom znanja i unapređenjem naših ekonomija - zaključio je Zvizdić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik