Srbija prva u regionu po realizaciji projekata sa Kinom

Bez autora
Nov 24 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na 4. samitu šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ), koji se održava u kineskom gradu Sudžou, da je Srbija postala vodeća zemlja u ovom delu Evrope u realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom. Vučić je, takođe, istakao da je Srbija među prvim zemljama koja se kandidovala da bude korisnik kreditne linije od 10 milijardi dolara za unapređenje saradnje Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope. Projektima izgradnje energetske i saobraćajne infrastrukture u vrednosti većoj od 1,5 milijardi dolara, postali smo vodeća zemlja u ovom delu Evrope po realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom, ponovio je on. Premijer je, govoreći o postignutim rezultatima, naglasio da je Srbija ove godine zabeležila visok nivo aktivnosti na svim poljima: od trgovine, poljoprivrede i finansija, do kulture, zdravstva, obrazovanja i saradnje na lokalnom nivou.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na 4. samitu šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ), koji se održava u kineskom gradu Sudžou, da je Srbija postala vodeća zemlja u ovom delu Evrope u realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom.

Vučić je, takođe, istakao da je Srbija među prvim zemljama koja se kandidovala da bude korisnik kreditne linije od 10 milijardi dolara za unapređenje saradnje Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Projektima izgradnje energetske i saobraćajne infrastrukture u vrednosti većoj od 1,5 milijardi dolara, postali smo vodeća zemlja u ovom delu Evrope po realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom, ponovio je on.

Premijer je, govoreći o postignutim rezultatima, naglasio da je Srbija ove godine zabeležila visok nivo aktivnosti na svim poljima: od trgovine, poljoprivrede i finansija, do kulture, zdravstva, obrazovanja i saradnje na lokalnom nivou.

Prema njegovim rečima, Srbija podržava inicijativu Kine za jačanje saradnje sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Vučić je naveo da Srbija želi da, kao punkt na mapi Pojasa i puta, postane jedno od važnijih regionalnih trgovinskih čvorišta u ovom delu Evrope, uz ocenu da je to za Srbiju i razvojna šansa.

On je dodao da će projekat pruge Beograd–Budimpešta doprineti ostvarivanju transportnog umrežavanja, kao i protoku ljudi i robe, čime će se podstaći kreiranje logističkih trasa i distributivnih centara, a dugoročno i pristup novim tržištima.

Obraćajući se šefovima vlada Kine i država centralne i istočne Evrope, premijer je rekao da Srbija, u okviru svojih napora da postane članica EU, nastoji da razvija i održava konstruktivne odnose sa susedima i zemljama u regionu jugoistočne Evrope.

Takođe, Vučić je dodao da je Vlada Srbije posvećena sprovođenju reformi u cilju jačanja privrede i poboljšanja života građana Srbije.

Činjenica da na samitu učestvuju većim delom zemlje članice EU govori u prilog tome da je ovaj vid saradnje neodvojiv od ukupnih odnosa Kine i EU, kao i da predstavlja dodatni mehanizam unapređenja ovog strateškog partnerstva, zaključio je premijer.

Vučić je na konferenciji za novinare, održanoj po završetku samita, uputio poziv kineskim turistima da posete Srbiju, zemlju, kako je rekao, Novaka Đokovića i Bate Živojinovića.

Tokom održavanja samita, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić potpisao je Okvirni sporazum o modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd–Budimpešta.

Predsednik Vlade NR Kine Li Kećijang je, otvarajući 5. ekonomski i trgovinski forum Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, istakao da trgovinska razmena između Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, uprkos ekonomskoj krizi u svetu, beleži rast, kao i da postoji veliki potencijal za dalje unapređenje ekonomskih odnosa.

Kećijang je naglasio da je veliki broj kineskih kompanija raspoložen da ulaže u zemljama centralne i istočne Evrope, uz napomenu da Kina želi da kompanije iz tih zemalja više investiraju u Kini.

On je ukazao na to da je u Srbiji prošle godine prisustvovao otvaranju mosta i to je prvi veliki projekat u zemljama centralne i istočne Evrope, i izrazio želju da takvih projekata bude još više.

Nakon ekonomsko-trgovinskog foruma, Kećijang je otvorio 4. samit šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji se održava u Kongresnom centru Taihu.

On je u pozdravnom govoru istakao da će saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope uneti novo svetlo i da mora biti usmerena na budućnost.

Kećijang je naglasio da postoji nekoliko prioriteta o kojima će se na ovogodišnjem samitu razgovarati.

Među njima su, kako je precizirao, definisanje mape puta za unapređenje saradnje, promovisanje sinergije u izgradnji infrastrukture, formiranje investicionog fonda sa 10 milijardi dolara i proširenje trgovine poljoprivrednim proizvodima iz zemalja centralne i istočne Evrope.

On je naglasio da Kina želi da unapredi saradnju sa tim zemljama putem unapređenja razvoja malih i srednjih preduzeća i jačanja saradnje u oblasti zdravstva, šumarstva, ali i turizma.

Prema njegovim rečima, neophodno je zajednički promovisati zemlje centralne i istočne Evrope kako bi kineski turisti češće posećivali te destinacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik