U prvom krugu ima hiljadu prekobrojnih

Bez autora
Nov 24 2015

Do 15. decembra bez posla će ostati 1.060 zaposlenih u sistemu državnih organa i javnih službi u Srbiji. Na ovo treba dodati i prekobrojne u oblasti prosvete i kulture. Višak radnika na budžetu biće precizno utvrđen odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u sistemu državnih organa i službi koju priprema Vlada Srbije.Sudeći prema prethodnim najavama nadležnih, u ovom "prvom krugu" racionalizacije, očekuje se da se broj zaposlenih najviše smanji upravo odlaskom u penziju. U svakom slučaju, svako ministarstvo, uprava, direkcija... uskoro će dobiti tačno utvrđen broj zaposlenih za koje će biti obezbeđene plate u državnoj kasi. Svi preko tog broja od 16. decembra više neće imati posao.

Do 15. decembra bez posla će ostati 1.060 zaposlenih u sistemu državnih organa i javnih službi u Srbiji. Na ovo treba dodati i prekobrojne u oblasti prosvete i kulture. Višak radnika na budžetu biće precizno utvrđen odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u sistemu državnih organa i službi koju, prema saznanjima "Novosti", priprema Vlada Srbije.

Sudeći prema prethodnim najavama nadležnih, u ovom "prvom krugu" racionalizacije, očekuje se da se broj zaposlenih najviše smanji upravo odlaskom u penziju. U svakom slučaju, svako ministarstvo, uprava, direkcija... uskoro će dobiti tačno utvrđen broj zaposlenih za koje će biti obezbeđene plate u državnoj kasi. Svi preko tog broja od 16. decembra više neće imati posao.

Gubitak posla najviše će pogoditi zaposlene u oblasti finansija, gde je utvrđen višak od čak 808 radnika. Ovaj delokrug je prilično širok, jer osim Ministarstva finansija, u kome radi 370 ljudi, obuhvata još 14 uprava, direkcija i agencija. Tu spada Poreska uprava sa 5.850 zaposlenih, Uprava carina sa 2.560 radnika, ali i Republički zavod za statistiku, Direkcija za imovinu RS...

Ako zanemarimo činjenicu da višak u oblasti prosvete još nije utvrđen, sledeći na listi sa najviše prekobrojnih je delokrug zdravlja. Tu je višak 110 zaposlenih. Tako će od 15. decembra u Ministarstvu zdravlja raditi dve osobe manje, dok će na platnom spisku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje biti 88 radnika manje. U ovom "krugu" smanjenja broja zaposlenih, sudeći prema listi u koju su "Novosti" imale uvid, nijedan radnik iz mreže zadravstvenih ustanova neće biti otpušten.

U delokrugu pravde u Srbiji zaposleno je ukupno 15.258 radnika. Od sredine decembra posao će ovde izgubiti ukupno 45 ljudi, ali još nije precizirano u kojim sudovima, ustanovama i institucijama.

Broj radnika biće manji i u rudarstvu i energetici, i to za 35. U ovoj oblasti zaposleno je 130 ljudi u resornom ministarstvu i još 10 u Upravi za rezerve energenata. Odakle će konkretno odlaziti u penziju ili biti otpuštani, tek treba da se vidi.

Konačan broj prekobrojnih u "prvom krugu racionalizacije" do 15. decembra, zavisiće od utvrđenog viška u oblasti prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U ovoj oblasti platu iz budžeta prima ukupno 136.884 zaposlenih. Najviše ih je, što se podrazumeva, u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, zajedno više od 127.000. Međutim, samo ministarstvo upošljava 420 ljudi, za studentski standard zadužena su 2.424 zaposlena, u domovima učenika radi 1.352, dok je u oblasti nauke ukupno 4.581 zaposlenih na budžetu.

U Vladinim službama 62 manje

U penziju ili na biro rada u decembru će otići i 62 zaposlena u raznim službama Vlade Srbije. Prema dokumentima u koje su "Novosti" imale uvid, najveće smanjenje biće u Kancelariji za Kosovo i Metohiju: sa 99 na 71 radnika. Iz Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini otići će 10 ljudi, dok će smanjenje osetiti još četiri Vladine službe, odnosno kancelarije, odakle će otići po manje od 10 zaposlenih. Iz Avio-službe otići će troje, iz Službe koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu petoro, iz Kancelarije za raviziju sistema upravljanja sredstvima EU devetoro i iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava sedmoro ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik