Gradi se aqua-land park na Krku vrijedan čak 70 milijuna eura

Bez autora
Nov 25 2015

U sjedištu Krčke biskupije jučer je potpisan ugovor o zakupu zemljišta i konstituiranju prava građenja, pravnog akta kojim su svoje buduće odnose u ostvarenju plana izgradnje velebnog aqua i land parka međusobno regulirali predstavnici GP Krk i Stolnog kaptola u Krku. Predstavljajući tvrtku »Requies« koju su s nakanom izgradnje i upravljanja planiranim zabavnim kompleksom osnovali krčki građevinari čelnik GP Krk (te ujedno i Requiesa) Josip Purić, u nazočnosti krčkog biskupa msgr. Ivice Petanjka i njegova umirovljenog prethodnika biskupa Valtera Župana s prepozitom Stolnog kaptola dr. Franjom Velčićem potpisao je vrlo detaljno razrađen pravni akt.

U sjedištu Krčke biskupije jučer je potpisan ugovor o zakupu zemljišta i konstituiranju prava građenja, pravnog akta kojim su svoje buduće odnose u ostvarenju plana izgradnje velebnog aqua i land parka međusobno regulirali predstavnici GP Krk i Stolnog kaptola u Krku.

Predstavljajući tvrtku »Requies« koju su s nakanom izgradnje i upravljanja planiranim zabavnim kompleksom osnovali krčki građevinari čelnik GP Krk (te ujedno i Requiesa) Josip Purić, u nazočnosti krčkog biskupa msgr. Ivice Petanjka i njegova umirovljenog prethodnika biskupa Valtera Župana s prepozitom Stolnog kaptola dr. Franjom Velčićem potpisao je vrlo detaljno razrađen pravni akt, piše Novi list.

Slijedom njega u narednim bi se godinama, na 30-hektarskom zemljištu u crkvenom vlasništvu (uz sam ulaz u grad Krk) trebao izgraditi atraktivan rekreacijsko-zabavni kompleks, spoj onog što danas nude zabavni parkovi poput popularnog Gardalanda i svega što je ljubiteljima brčkanja u bazenskim vodama poznato u kompleksima poput Termi Čatež.

Iako je ugovor koji će krčkim građevinarima omogućiti 60-godišnje korištenje danas u šikaru obraslog crkvenog zemljišta tek prvi korak na dugom putu oživotvorenja, potpisivanjem dokumenta predstavnici otočnog gospodarstva i crkve potvrdili su da taj projekt drže obostrano korisnim i, što je posebice crkvenim autoritetima bilo ključno, važnim za budući razvoj otoka Krka.

– Same odredbe ugovora jasno, zapravo izrijekom ukazuju da je realizacija tog plana jamstvo budućnosti ovog otoka te da je sve ugovoreno daleko više od bilo kakve industrijalizacije, naglasio je obrazlažući motive ulaska Stolnog kaptola u taj projekt njegov prepozit dr. Franjo Velčić. Ono što očekujemo da će se realizirati na tom danas zapuštenom zemljištu predstavlja održivi razvoj u pravom smislu te riječi. To je projekt koji će, ocjenjujemo, svim stanovnicima ovog grada i otoka otvoriti ekonomske perspektive koje će starima omogućiti život dostojan čovjeka, a mladima samorealizaciju, a time i ostanak na njihovom otoku, zaključio je dr. Velčić.

Projekt težak čak 70 milijuna eura predviđa izgradnju i uređenje kompleksa na predjelu zvanom Kokoreče, u danas neurbaniziranoj zoni. Atraktivni aqua-land park u svojem će sastavu imati najmanje četiri hektara zatvorenog bazenskog prostora, koliko bi zauzimali i otvoreni bazeni (dijelom povezani sa zatvorenim kupalištima), te uz to još i najmanje deset hektara površina s zabavnim sadržajima poput rollercoastera i sličnih elemenata uobičajenih za zabavne parkove kakvi već desetljećima djeluju diljem Europe i svijeta.

Krčki mega projekt koji bi prema izrađenim studijskim pokazateljima gradu Krku godišnje trebao donijeti čak milijun novih noćenja (i generirati ukupni godišnji promet od oko 50-tak milijuna eura) isplativ će i održiv za ulagače biti tek ukoliko ostvare i koncesijsko pravo izgradnje većeg kampa kojeg, nakon što od države dobije željeni status »strateškog ulagača«, Requies planira podići na nekom od dijelova otoka Krka.

Tek će to golema ulaganja u ovaj projekt (koji sam po sebi navodno nije financijski isplativ) učiniti dugoročno održivim pa će o tom, do danas s nadležnim državnim tijelima još uvijek ugovorno nedovršenom elementu priče, u konačnici ovisiti i »konzumacija« svega što smo danas ugovorili, moglo se pak čuti od Josipa Purića koji je unatoč još brojnim preprekama na putu realizacije tog projekta ipak bio optimističan. Baš kao i crkveni oci, i on je uvjeren da je jučerašnjim činom napravljen velik korak koji će, dugoročno, grad i otok Krk učiniti još važnijom i prepoznatljivijom destinacijom na turističkoj karti Hrvatske.

U kraćem druženju uoči potpisivanja ugovora okupljeni su izrazili zadovoljstvo podrškom na koju su njihova nastojanja do sada nailazila kod gradskih i županijskih vlasti odnosno nadležnih institucija čija će potpora biti ključna, posebno u prostorno-planskom pripremanju zone na kojoj bi već za koju godinu mogao izniknuti najveći i najatraktivniji sadržaj te vrste u našoj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik