Najtraženiji radnici sa najnižom platom

Bez autora
Nov 25 2015

Menadžeri su tokom prošle godine bili najplaćeniji u BiH sa prosječnom platom od 1.637 maraka, dok su trgovci bili najtraženija struka, ali sa skoro trostruko manjom platom od menadžerske, pokazala je analiza najtraženijih zanimanja na tržištu rada. Poslije menadžera najviše novca zarađuju programeri čija je prosječna plata 1.317, a na trećem mjestu su građevinski inženjeri sa prosjekom od 1.159 maraka. Sa druge strane najlošije prolaze ugostiteljski radnici čija plate u prosjeku iznosi tek 582 i trgovci sa 604 marke. Trend u pogledu najbolje i najslabije plaćenih zanimanja ne mijenja se u znatnijem obimu u posljednjih nekoliko godina. Na ovim pozicijama već tradicionalno iz godine u godinu zatičemo ista zanimanja i očigledno je da će takav trend biti nastavljen. Lista najtraženijih i najplaćenijih zanimanja neće još godinama biti značajnije korigovana. Razlog za to je slab razvoj privrede.

Menadžeri su tokom prošle godine bili najplaćeniji u BiH sa prosječnom platom od 1.637 maraka, dok su trgovci bili najtraženija struka, ali sa skoro trostruko manjom platom od menadžerske, pokazala je analiza najtraženijih zanimanja na tržištu rada koju je obavio portal "Posao.ba".

Poslije menadžera najviše novca zarađuju programeri čija je prosječna plata 1.317, a na trećem mjestu su građevinski inženjeri sa prosjekom od 1.159 maraka. Sa druge strane najlošije prolaze ugostiteljski radnici čija plate u prosjeku iznosi tek 582 i trgovci sa 604 marke.

- Trend u pogledu najbolje i najslabije plaćenih zanimanja ne mijenja se u znatnijem obimu u posljednjih nekoliko godina. Na ovim pozicijama već tradicionalno iz godine u godinu zatičemo ista zanimanja i očigledno je da će takav trend biti nastavljen - rekla je marketing i PR menadžer portala "Posao.ba" Edina Šehović.

Da lista najtraženijih i najplaćenijih zanimanja neće još godinama biti značajnije korigovano smatra i ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Razlog za to je, kako kaže, slab razvoj privrede.

- Već godinama se ništa značajnije ne dešava u realnom sektoru, tako da se i lista najtražnijih zanimanja ne mijenja. Primarni interes investitora već odavno je u zoni trgovinske djelatnosti, pa su trgovci najtraženije zanimanje - istakao je Pavlović.

Kada su u pitanju visine plata, Pavlović kaže da platnim listama osim menadžera mogu biti zadovoljni i komercijalisti, koji imaju niz bonusa i zaposleni na višim pozicijama u bankarskom sektoru.

- Privreda je sa aspekta potražnje i visine plata potpuno na repu događaja, što je veliki nedostatak i što će nas sve skupo koštati u budućnosti - naglasio je Pavlović ističući da je pomake moguće napraviti jedino ako dođe do izjednačavanja statusa radnika u javnom i realnom sektoru posebno kada su u pitanju plate.

Kada su u pitanju kompetencije i vještine koje su poslodavci tražili od radnika jedna od najtraženijih bio je rad na računaru.

- Od kandidata na gotovo svim radnim mjestima traženo je i poznavanje engleskog jezika, odgovornost, sposobnost rada u timu i kreativnost - ističu u portalu "Posao.ba".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik