Dodatne mere podrške za proizvođače etno hrane i pića

Bez autora
Nov 25 2015

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da je neophodno uložiti maksimalne napore kako bi se unapredila proizvodnja etno hrane i pića i uključio što veći broj proizvođača u sistem zaštite geografskog porekla.Bogosavljević-Bošković je, na otvaranju 10. sajma etno hrane i pića na Beogradskom sajmu, istakla da je do sada 36 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zaštićeno jednom od oznaka geografskog porekla.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da je neophodno uložiti maksimalne napore kako bi se unapredila proizvodnja etno hrane i pića i uključio što veći broj proizvođača u sistem zaštite geografskog porekla.

Bogosavljević-Bošković je, na otvaranju 10. sajma etno hrane i pića na Beogradskom sajmu, istakla da je do sada 36 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zaštićeno jednom od oznaka geografskog porekla.

Po pravilu, tradicionalna proizvodnja se vezuje za takozvane male proizvođače, a njihovo uključivanje u prodajne lance predstavlja jedan od izazova za razvoj poljoprivrede u Srbiji, napomenula je ona.

Prema njenim rečima, proizvođačima hrane koja nosi neku od oznaka geografskog porekla, pored opštih mera, omogućene su i dodatne mere podrške, pre svega kroz podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, investicijama u preradu i marketing u sektorima mleka, mesa, voća i povrća, kao i kroz podršku refundiranja troškova kontrole i sertifikacije.

Bogosavljević-Bošković je istakla da u poslednje dve decenije tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda karakteriše rastući trend tražnje za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom, odnosno proizvodima sa nekom dodatnom vrednošću, koja proizilazi iz vrednosti njihovog sastava, načina proizvodnje i prerade ili specifičnosti podneblja iz kojeg dolaze.

Upravo iz tih razloga sistem zaštite oznake geografskog porekla ima izuzetnu vrednost, jer te oznake, istaknute na ambalaži proizvoda, upućuju kupca na određeni region ili mesto, kao i na sve specifičnosti koje taj proizvod poseduje.

Istovremeno, to proizvođaču omogućava da ostvari bolji plasman, višu cenu proizvoda, viši nivo poverenja kupaca, što direktno doprinosi ostvarivanju jednog od prioritetnih ciljeva poljoprivredne politike, a to je podizanje nivoa konkurentnosti domaće proizvodnje, rekla je ona.

Sajam etno hrane i pića, kako je napomenula, izuzetna je prilika za promociju tradicionalnih proizvoda, kao i šansa za proizvođače da pronađu svoje mesto na domaćem tržištu i da u budućnosti dobiju priliku da se pojave i na inostranom tržištu.

Bogosavljević-Bošković je poručila da će Ministarstvo uvek sa zadovoljstvom podržati i pomoći manifestacije ovakvog tipa, koje promovišu srpsku poljoprivredu i srpsko selo.

Na sajmu se predstavlja više od 400 izlagača sa 2.000 različitih tradicionalnih prehrambenih proizvoda ručne izrade i organski gajenih sirovina.

Pored domaćih proizvođača, na ovogodišnjem sajmu, pod sloganom "Utemeljenje robne marke etno proizvoda", prisutni su i proizvođači hrane i pića iz Indije, Grčke, Makedonije, Republike Srpske i Italije.

Posetioci se mogu upoznati i sa proizvođačima opreme za čuvanje i pakovanje tradicionalnih proizvoda, kao i laboratorijama za kontrolu kvaliteta hrane.

Tokom četiri dana trajanja sajma organizovani su brojni stručni prateći programi iz oblasti zaštite geografskog porekla, receptura, uvođenja sistema kvaliteta, pravne zaštite i unapređenja pakovanja i metoda prodaje, navodi se u saopštenju Ministarstva proljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik