Malina za rekord

Bez autora
Nov 25 2015

Srbija je ove godine zabeležila rekordnu proizvodnju maline u proteklih 25 godina i izvezla više od 100.000 tona, čime je ostvarila prihod od 250 miliona evra, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević. Srbija je trenutno na prvom mestu u svetu po proizvodnji maline, ispred Poljske i Čilea. Imamo sve preduslove da i u narednom periodu zadržimo lidersku poziciju, rekao je Radošević posle predstavljanja Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji, kojim je zaposleno 347 mladih malinara. Radošević je ocenio da je potrebno da proizvodnja maline postane predvidiva, stabilna i da malinari mogu da planiraju prihode od svoje proizvodnje. On je istakao da će Ministarstvo poljoprivrede uložiti maksimalne napore da se reši problem pojave norovirusa u pojedinim isporukama srpske maline.

Srbija je ove godine zabeležila rekordnu proizvodnju maline u proteklih 25 godina i izvezla više od 100.000 tona, čime je ostvarila prihod od 250 miliona evra, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević.

Srbija je trenutno na prvom mestu u svetu po proizvodnji maline, ispred Poljske i Čilea. Imamo sve preduslove da i u narednom periodu zadržimo lidersku poziciju, rekao je Radošević posle predstavljanja Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji, kojim je zaposleno 347 mladih malinara.

Radošević je ocenio da je potrebno da proizvodnja maline postane predvidiva, stabilna i da malinari mogu da planiraju prihode od svoje proizvodnje.

On je istakao da će Ministarstvo poljoprivrede uložiti maksimalne napore da se reši problem pojave norovirusa u pojedinim isporukama srpske maline.

Moramo biti prepoznatljivi i kao zemlja u kojoj se proizvodi zdravstveno bezbedna malina. Za to je potrebna saradnja ministarstva, hladnjačara i poljoprivrednih proizvođača, rekao je Radošević.

Pilot projekat proizvodnje maline, koji finansira švajcarska Vlada preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, omogućio je zaposlenje 347 mladih ljudi iz zapadne Srbije, od kojih je svako, uz pomoć dobijenih sredstava, zasadio malinu na najmanje 15 ari.

Tim projektom dobili smo novih zasada na više od 70 hektara, što će značajno povećati količinu proizvedene maline u ovom delu Srbije i dati šansu mladima da budu strateški kooperanti hladnjačarima, rekao je menadžer projekta Darko Đurović iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

Vlasnik hladnjače Master frigo Boško Bondžulić potpisao je dugoročne ugovore sa 152 novozaposlena malinara mlađa od 30 godina.

Taj projekat nam je izuzetno značajan, jer imamo osiguran plasman zamrznutog voća na evropsko i svetska tržišta i potrebna nam je sigurna količina maline, rekao je Bondžulić.

U toku naredne godine, pored sadašnjih 347 novozaposlenih malinara, ovom proizvodnjom kroz nastavak projekta počeće da se bavi još njih 200 sa područja jugozapadne Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik