Kinezi preuzimaju železaru

Bez autora
Nov 25 2015

Kineska kompanija HBIS ima plan da proizvodnju u "Železari Smederevo" podigne na maksimalni kapacitet od 2,2 miliona tona godišnje, kao i i da ne optusti nijednog radnika. To je u utorak saopštio Nezavisni sindikat metalaca nakon sastanka reprezentativnih sindikata fabrike sa menadžmentom kineskog HBIS u Vladi Srbije, koji je održan uoči potpisivanja memoranduma o razumevanju u Kini. HBIS ima interes za Železaru iz više razloga. Mreža nabavke i prodaje ove kineske grupe daje šansu da se proizvodi iz srpske čeličane plasiraju po povoljnim cenama širom sveta. Kineska kompanija, takođe, ima podršku Kineske nacionalne banke u iznosu od 750 milijardi dolara, koja želi da podrži transakciju sa železarom iz Smedereva.

Kineska kompanija HBIS ima plan da proizvodnju u "Železari Smederevo" podigne na maksimalni kapacitet od 2,2 miliona tona godišnje, kao i i da ne optusti nijednog radnika. To je u utorak saopštio Nezavisni sindikat metalaca nakon sastanka reprezentativnih sindikata fabrike sa menadžmentom kineskog HBIS u Vladi Srbije, koji je održan uoči potpisivanja memoranduma o razumevanju u Kini.

HBIS ima interes za Železaru iz više razloga. Mreža nabavke i prodaje ove kineske grupe daje šansu da se proizvodi iz srpske čeličane plasiraju po povoljnim cenama širom sveta. Kineska kompanija, takođe, ima podršku Kineske nacionalne banke u iznosu od 750 milijardi dolara, koja želi da podrži transakciju sa železarom iz Smedereva.

- Menadžment HBIS je informisao sindikalce da će dostizanjem maksimalne proizvodnje, bez viših faza prerade, fabrika i dalje praviti gubitke. Procena je da bismo posle dodatnih investicija, unapređenjem procesa i menadžmenta, bili najkonkurentnija čeličana u Evropi. Međunarodno prisustvo HBIS u srpskoj industriji čelika je deo globalne strategije Kine "Novi put svile" - kaže za "Novosti" predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Mileta Gujaničić.

Sindikati traže da država bude garant privatizacije.

- Očekujemo da se zadrži sadašnji broj zaposlenih i da se upošljavaju novi radnici, kao o i da se omogući da HBIS investira u nove kapacitete - dodaje Gujaničić.

On navodi da je potpredsednik kineske kompanije Li Guiyang izjavio da su ubeđeni da će, uprkos krizi na svetskom tržištu, kada preuzmu "Železaru Smederevo", uspeti da od nje naprave profitabilnu firmu. HBIS je angažovao "Duferko grupu" da uradi studiju analize proizvoda kako bi fabrika pozitivno poslovala. Ta studija je još u izradi. Razmatra se mogućnost izgradnje elektrane na bazi reciklaže i koksare.

Delegaciju najveće kineske železare predstavljali su potpredsednik kompanije mr Li Guiyang sa svojim timom, a sastanku su prisustvovali predstanici sindikata i konsultantske kuće KPMG, koju je angažovala Vlada Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik