"Beograd - jedno od najpoželjnijih mesta za ulaganje"

Bez autora
Nov 25 2015

Beograd je postao jedna od najpoželjnih destinacija za ulaganje i stvoreni su uslovi da se ide u projekte koji će se finansirati iz sredstva javnih preduzeća. Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević je na petoj završnoj Konvenciji CEDEF godišnjeg Programa za gradove i opštine Srbije "Lideri održivog razvoja" rekao da je Grad Beograd pripremio i razrađuje više od 60 projekata vrednih 10 milijardi evra. Kako je naveo, Beograd je uradio više nego efikasnu reformu javnih preduzeća čiji je osnivač, tako da od 30 javnih preduzeća njih 28 danas pozitivno posluju. Imamo javna preduzeća koja ne posluju sa gubitkom, imamo mogućnost da idemo u velike investicione projekte. Stvaramo i dobar osnov da time što imamo dobra javna preduzeća možemo da idemo u projekte javno-privatnog partnerstva, rekao je Milosavljević.

Beograd je postao jedna od najpoželjnih destinacija za ulaganje i stvoreni su uslovi da se ide u projekte koji će se finansirati iz sredstva javnih preduzeća.

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević je na petoj završnoj Konvenciji CEDEF godišnjeg Programa za gradove i opštine Srbije "Lideri održivog razvoja" rekao da je Grad Beograd pripremio i razrađuje više od 60 projekata vrednih 10 milijardi evra.

Kako je naveo, Beograd je uradio više nego efikasnu reformu javnih preduzeća čiji je osnivač, tako da od 30 javnih preduzeća njih 28 danas pozitivno posluju.

"Imamo javna preduzeća koja ne posluju sa gubitkom, imamo mogućnost da idemo u velike investicione projekte. Stvaramo i dobar osnov da time što imamo dobra javna preduzeća možemo da idemo u projekte javno-privatnog partnerstva", rekao je Milosavljević.

Pomoćnik gradonačelnika je najavio da će sledeće godine početi realizacija velikog projekta za deponiju Vinča, ali i velike radovi drugih javnih preduzeća navodeći da će akcioni plan izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže na celoj teritoriji Beograda omogućiti da u narednih osam godina svi stanovnici glavnog grada imaju i kanalizacioni i vodovodni priključak.

Prme anjegovim rečima, projekti su dostupni na sajtu Skupštine grada kako bi zainteresovani za ulaganje mogli da vide potencijale koji se nude.

Početkom sledeće godine, kako kaže, počeće izgradnja garaže kod Studentskog trga koju će raditi Parking servis, javno preduzeće koje je 2013. imalo dobit od 49 miliona dinara, a procena je za 2015. da će dobit biti 744 miliona dinara.

Među velikim infarstrukturnim projektima su, naveo je Milosavljević, i izgradnja puteva, uključujući i obilaznicu oko Beograda.

Kako je rekao, u 2016. godini planirana je izgradnja četiri velike fabrike za prečišćavanje optadnih voda, čija je vrednost 250 miliona evra i za taj projekat su zaintresovani strani investitori, a postoji mogućnost da se deo finansira i iz fondova EU.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu rudarstva i energetike Zorana Predića, lokalne samouprave moraju da se više uključe u projekte u oblasti energetike i da će ministarstvo podržati kvalitetne ideje za tu oblast koja nudi mogućnost za velika ulaganja.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Aleksandar Vesić istakao je važnost informisanja javnosti i donosioca odluka o mogućnostima održivog razvoja i zelene ekonomije koja je sastavni deo svakodnevnog života u razvijenom svetu i zemljama u razvoju, navodeći da Srbija godišnje "baca" 50 miliona evra otpada koji bi mogao da se iskoristi.

Kako je naveo, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern, izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta je najveći projekat kada je reč o železničkoj infrastrukturi, a konačno posle više decenija biće završena i stanica Prokop.

Kada je reč o vodnom saobraćaju u Beogradu, Kern je naveo da je važno da se što pre izgradi nova luka, a u aviosabraćaju, istakao je uspostavljanje direktne linije Beograd-Njujork, kao i izgradnju novog terminala na aerodromu "Nikola Tesla".

Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF), osnovan 2003. godine, vodeća je nezavisna ekspertska organizacija koja se zalaže za aktivnu primenu energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine u regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik