Sljedeći tjedan otvara se stečaj TLM-a

Bez autora
Nov 26 2015

Nakon što na sudu u Šibeniku nije otvoren stečaj TLM-a jer je stečajna sutkinja tražila izuzeće, stečaj će otvoriti predsjednica Trgovačkog suda u Zadru. Prijedlog za stečaj prošli su tjedan podnijeli radnici Valjaonice jer nisu primili tri plaće, a s obzirom na to da je za njihovo preuzimanje zainteresiran samo slovenski Impol, želja im je da stečaj, a onda i preuzimanje što prije krene te da se radnicima isplate zaostale plaće. Osim toga, radnici su pokrenuli zahtjev jer to iz nekog razloga nije učinila predsjednica Nagodbenog vijeća u predstečajnoj nagodbi, a što je trebala učiniti nakon što je odbijen plan restrukturiranja. Stečaj će predsjednica suda, prema najavama, otvoriti sljedeći tjedan, a to i radnicima odgovara jer ako ne bude otvoren prije 1. prosinca, imat će ubrzo pravo na isplatu minimalne plaće iz Agencije za osiguranje radničkih prava, kaže Zdravko Burazer iz Sindikata metalaca.

Nakon što na sudu u Šibeniku nije otvoren stečaj TLM-a jer je stečajna sutkinja tražila izuzeće, stečaj će otvoriti predsjednica Trgovačkog suda u Zadru.

Isplata plaća iz Agencije

Prijedlog za stečaj prošli su tjedan podnijeli radnici Valjaonice jer nisu primili tri plaće, a s obzirom na to da je za njihovo preuzimanje zainteresiran samo slovenski Impol, želja im je da stečaj, a onda i preuzimanje što prije krene te da se radnicima isplate zaostale plaće. Osim toga, radnici su pokrenuli zahtjev jer to iz nekog razloga nije učinila predsjednica Nagodbenog vijeća u predstečajnoj nagodbi, a što je trebala učiniti nakon što je odbijen plan restrukturiranja. Stečaj će predsjednica suda, prema najavama, otvoriti sljedeći tjedan, a to i radnicima odgovara jer ako ne bude otvoren prije 1. prosinca, imat će ubrzo pravo na isplatu minimalne plaće iz Agencije za osiguranje radničkih prava, kaže Zdravko Burazer iz Sindikata metalaca. Odnosno, isplatila bi im se prije blagdana, a nije isključeno da u otkaznom roku prime još jednu zaostalu plaću. Nakon toga krenule bi sve procedure prema stečajnom zakonu – od utvrđivanja stečajnog upravitelja, tražbina... Otkad je ove godine TLM preuzeo Igor Šamis, stala je i proizvodnja, a gubici su se povećavali. No interes slovenskog Impola još uvijek postoji, kaže nam direktor Jernej Čokl komentirajući kako oni mogu čekati, ali ne bi trebala hrvatska država ako želi nešto učiniti za spašavanje radnika kojih je u Valjaonici oko 400.

– Investirali smo u Srbiju oko 20 mil. eura, ali otvoreni smo i dalje u svoj razvojni plan uključiti i TLM, no čekamo osobu s kojom ćemo dogovoriti planove – kaže Čokl.

Povećanje proizvodnje

Ta osoba za pregovore trebala bi biti uskoro imenovani stečajni upravitelj. Plan je Impola proizvoditi 110-120 tisuća tona aluminija godišnje te ulaganje u novu proizvodnju limova i traka za potrebe automobilske industrije. Impol je inače 95-postotni izvoznik, ponajprije u EU i SAD. Spašavanje TLM-a bitno je i zbog pokrenute sanacije Jadranske banke, kojoj je TLM najveći dužnik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik