Proizvodnja struje iznad plana

Bez autora
Nov 26 2015

Hidroelektrana "Višegrad" trebalo bi bez problema da prebaci ovogodišnji plan proizvodnje, uprkos lošim uslovima u pojedinim periodima. Do 24. novembra Hidroelektrana "Višegrad" je proizvela 846 gigavat-časova električne energije, što je 93 odsto godišnjeg plana. Očekujemo da će do kraja godine ostvariti i rebalansirani plan proizvodnje od 940 gigavat-časova, odnosno 3,5 odsto iznad osnovnog plana, rekao je juče direktor preduzeća "Hidroelektrane na Drini" Mile Lakić na prijemu za novinare upriličenom povodom 26 godina postojanja Hidroelektrane "Višegrad". On je naglasio da je Hidroelektrana "Višegrad", i pored loših uslova u nekim periodima, proizvela najviše električne energije u konkurenciji tri hidrocentrale u RS. Lakić je naglasio da će do kraja godine biti poznati izvođači radova na projektu konsolidacije terena ispod pregradne brane vrijednom šest miliona maraka.

Hidroelektrana "Višegrad" trebalo bi bez problema da prebaci ovogodišnji plan proizvodnje, uprkos lošim uslovima u pojedinim periodima.

- Do 24. novembra Hidroelektrana "Višegrad" je proizvela 846 gigavat-časova električne energije, što je 93 odsto godišnjeg plana. Očekujemo da će do kraja godine ostvariti i rebalansirani plan proizvodnje od 940 gigavat-časova, odnosno 3,5 odsto iznad osnovnog plana - rekao je juče direktor preduzeća "Hidroelektrane na Drini" Mile Lakić na prijemu za novinare upriličenom povodom 26 godina postojanja Hidroelektrane "Višegrad".

On je naglasio da je Hidroelektrana "Višegrad", i pored loših uslova u nekim periodima, proizvela najviše električne energije u konkurenciji tri hidrocentrale u RS.

Lakić je naglasio da će do kraja godine biti poznati izvođači radova na projektu konsolidacije terena ispod pregradne brane vrijednom šest miliona maraka.

- Zahvaljujući do sada obavljenim radovima uspjeli smo da procurivanje vode ispod brane smanjimo sa 15 na 4,5 kubnih metara u sekundi, ali je primijećeno da se zbog geološkog sastava tla postepeno povećava procurivanje - naveo je Lakić.

On je istakao da je pogonska spremnost svih postrojenja u ovoj godini iznosila 95 odsto i da su u prvih deset mjeseci realizovani investicioni projekti od 275.000 KM. Lakić je istakao da su ove godine za naknadu za potopljeno zemljište akumulacijom hidroelektrane izdvojili 3,9 miliona maraka, a isti iznos je uplaćen i za Fond solidarnosti za obnovu RS u korist poplavljenih područja.

- Za donacije u oblasti zdravstva, kulture, sporta i u humanitarne svrhe izdvojeno je 418.000 KM - rekao je Lakić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik