Poreznici dugove utjeruju i hipotekama

Bez autora
Nov 26 2015

Za oko 50.000 radnika u Federaciji BiH koji su stekli uslove za odlazak u penziju, ali im poslodavac zbog krize nije mogao redovno isplaćivati radni staž, stiže povoljna vijest. Naime, Udruženje poslodavaca Federacije BiH traži od federalne Vlade da u novom Zakonu o uvezivanju radnog staža predvidi mogućnost da Federacija BiH uzme kredit pa da se po automatizmu to zaduženje prenese na privredne subjekte i institucije koje koriste sredstva, uz obavezu vratiti iznos sredstava bez kamata ili s povoljnijim kamatama u roku od 10 godina. To kreditno zaduženje prema njihovom prijedlogu i od kojeg, kako su rekli, neće odustati podijelilo bi se ne samo preduzećima u vlasništvu FBiH nego i privatnim kompanijama koje nisu izmirile obaveze prema svojim radnicima, a koje su vezane uz dugovanja po neuplaćenom radnom stažu. Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH je zaključio da se kod donošenja ovog zakona mora pokazati socijalna osjetljivost budući da se radi o zbrinjavanju radnika kojima nije uplaćivan radni staž, a u cilju održavanja socijalnog mira treba pokušati s Vladom naći zajedničko rješenje.

Za oko 50.000 radnika u Federaciji BiH koji su stekli uslove za odlazak u penziju, ali im poslodavac zbog krize nije mogao redovno isplaćivati radni staž, stiže povoljna vijest, piše Večernji list BiH.

Naime, Udruženje poslodavaca Federacije BiH traži od federalne Vlade da u novom Zakonu o uvezivanju radnog staža predvidi mogućnost da Federacija BiH uzme kredit pa da se po automatizmu to zaduženje prenese na privredne subjekte i institucije koje koriste sredstva, uz obavezu vratiti iznos sredstava bez kamata ili s povoljnijim kamatama u roku od 10 godina.

To kreditno zaduženje prema njihovom prijedlogu i od kojeg, kako su rekli, neće odustati podijelilo bi se ne samo preduzećima u vlasništvu FBiH nego i privatnim kompanijama koje nisu izmirile obaveze prema svojim radnicima, a koje su vezane uz dugovanja po neuplaćenom radnom stažu. Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH je zaključio da se kod donošenja ovog zakona mora pokazati socijalna osjetljivost budući da se radi o zbrinjavanju radnika kojima nije uplaćivan radni staž, a u cilju održavanja socijalnog mira treba pokušati s Vladom naći zajedničko rješenje.

Prema njihovim ponuđenim zaključcima koje su uputili federalnoj Vladi, novim zakonom se mora obvezno osigurati ravnopravan tretman prema radnicima svih kompanija nezavisno o vlasničkoj strukturi. Dakle, moraju biti obuhvaćene i privatne i državne kompanije. Takođe, traže da istim zakonom moraju biti obuhvaćena sva privredna društva i institucije zbog čega se predviđa mogućnost zaduživanja FBiH ili, kako piše u službenom zaključku Udruge, uzimanje kredita pa da se onda automatski zaduženje prenese na privredne subjekte i institucije koje koriste sredstva, uz obavezu vratiti iznos sredstava bez kamata ili s povoljnijim kamatama u roku od 10 godina.

Traže mogućnost da se one kompanije koje idu u likvidaciju zaduže iz budžeta jer je, po njima, temeljni cilj zakona zbrinjavanje ljudi koji ne mogu otići u penziju zato što nemaju uplaćen radni staž. Kod čelnika Vlade Federacije BiH će insistirati da se uporedno s donošenjem ovog zakona napravi zakonski sistem odgovornosti, stečaj, kazne, jamstva za kompanije koje ne uplaćuju doprinose kako bi se spriječilo daljnje neizvršavanje obveza po osnovi doprinosa od svih kompanija u FBiH.

“Ukoliko Vlada ne usvoji primjedbu poslodavca koja se odnosi na zaduženje Federacije i automatsko zaduženje kompanija uz povoljnije uslove, poslodavci smatraju da bi ovaj zakon trebao imati pravi naziv, a to je Zakon o amnestiji za neizvršavanje obaveza po osnovi penziono-invalidskog osiguranja FBiH”, stoji u zaključku Udruženja poslodavaca FBiH, koji će u budućnosti biti smjernica za rad njihova izaslanstva pri Ekonomsko-socijalnom vijeću u kojem se nalaze i predstavnici federalne Vlade.

Oko 50.000 radnika u Federaciji BiH ima neuvezan radni staž, a prema procjenama PIO FBiH, dug za neuplaćene doprinose iznosi više od milijardu KM. Na početku mandata federalna Vlada je obećala od 2016. godine krenuti s rješavanjem ovog problema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik