Konkretni projekti za proširenje saradnje Srbije i Kine

Bez autora
Nov 26 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa premijerom Kine Li Kećijangom o jačanju saradnje dveju zemalja, posebno o realizaciji velikih projekata – pruge Beograd–Budimpešta i autoputeva, razvoju industrijskih parkova i dolasku kineske kompanije HBIS u smederevsku Železaru. Vučić je, zatraživši od premijera Kine podršku za te projekte, naglasio da je pruga Beograd–Budimpešta najvažniji projekat za čitav region, dodavši da je srpska strana, uz podršku Kine, blizu početku radova na ovoj pruzi. Što se izgradnje industrijskih parkova tiče, već postoji interesovanje kineskih kompanija za učešće u ovom projektu, a preuzimanje Železare Smederevo doprinelo bi reindustrijalizaciji Srbije, što bi Kinu učinilo našim najvažnijim strateškim partnerom, naglasio je on. Kećijang je u razgovoru istakao da tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja i međusobno političko poverenje treba pretvoriti u konkretna dela.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa premijerom Kine Li Kećijangom o jačanju saradnje dveju zemalja, posebno o realizaciji velikih projekata – pruge Beograd–Budimpešta i autoputeva, razvoju industrijskih parkova i dolasku kineske kompanije HBIS u smederevsku Železaru.

Vučić je, zatraživši od premijera Kine podršku za te projekte, naglasio da je pruga Beograd–Budimpešta najvažniji projekat za čitav region, dodavši da je srpska strana, uz podršku Kine, blizu početku radova na ovoj pruzi.

Što se izgradnje industrijskih parkova tiče, već postoji interesovanje kineskih kompanija za učešće u ovom projektu, a preuzimanje Železare Smederevo doprinelo bi reindustrijalizaciji Srbije, što bi Kinu učinilo našim najvažnijim strateškim partnerom, naglasio je on.

Kećijang je u razgovoru istakao da tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja i međusobno političko poverenje treba pretvoriti u konkretna dela.

On je naglasio da je izuzetno važno da izgradnja pruge Beograd–Budimpešta počne do kraja godine, uz napomenu da će kineska strana donirati 30 miliona juana Srbiji za realizaciju ovog projekta.

Železara Smederevo je dobra prilika za jačanje naših ekonomskih odnosa. Podržaću dolazak HBIS, uz želju da povećaju kapacitet proizvodnje, kako bi ta čeličana snabdevala ne samo Srbiju, već i čitav region, poručio je premijer Kine.‎

Prema njegovoj oceni, postoji potencijal za proširenje saradnje dveju zemalja u sektoru poljoprivrede, razvoja malih i srednjih preduzeća, kulture i turizma.

Premijeri Srbije i Kine su nakon sastanka prisustvovali potpisivanju Memoranduma o razumevanju sa Ministarstvom nauke i tehnologije o naučnoj saradnji na recenziji projekata prijavljenih na Nacionalni projektni ciklus od 2016. do 2020. godine i Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS).

Pored toga, potpisani su i Memorandum o razumevanju na izgradnji i finansiranju termoelektrane s pogonom na otpad između CMES/CAId, Memorandum o razumevanju za razvoj industrijskog parka između CRBC i nadležnog ministarstva i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu izgradnje dve deonice autoputa E 763, na Koridoru 11.

Takođe, potpisani su i Protokol ‎o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog junećeg mesa iz Republike Srbije u NR Kinu, kao i Program prosvetne saradnje između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije i NR Kine za period od 2016. do 2020. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik