Imate stambeni kredit? Čeka vas novi trošak

Bez autora
Nov 26 2015

Banke će morati da Narodnoj banci Srbije dostavljaju podatke o stambenim kreditima i procenjenim vrednostima nekretnina pod hipotekom, što bi dodatno opteretilo 100.000 građana. To je odlučila centralna banka kako bi smanjila rizik nastanka novih problematičnih kredita obezbeđenih hipotekom. Ova odluka odnosi se na nove kredite, ali i na stare, za koje će banke morati da dostave informacije. To je otvorilo pitanje da li će građani morati ponovo da angažuju procenitelja i plate ga između 80 i 120 evra. U NBS tvrde da to neće biti slučaj. Dužnici neće morati ponovo da angažuju procenitelje zbog nove procene vrednosti stana nezavisno od starosti procene, tvrde u toj instituciji.

Banke će morati da Narodnoj banci Srbije dostavljaju podatke o stambenim kreditima i procenjenim vrednostima nekretnina pod hipotekom, što bi dodatno opteretilo 100.000 građana.

To je odlučila centralna banka kako bi smanjila rizik nastanka novih problematičnih kredita obezbeđenih hipotekom.

Ova odluka odnosi se na nove kredite, ali i na stare, za koje će banke morati da dostave informacije. To je otvorilo pitanje da li će građani morati ponovo da angažuju procenitelja i plate ga između 80 i 120 evra. U NBS tvrde da to neće biti slučaj.

- Dužnici neće morati ponovo da angažuju procenitelje zbog nove procene vrednosti stana nezavisno od starosti procene - tvrde u toj instituciji.

U NBS kažu da se odluka odnosi na novoodobrene kredite obezbeđene hipotekom. Ipak, u odluci u koju je „Blic“ imao uvid nedvosmisleno stoji da se obaveza odnosi i na ranije odobrene kredite za koje pristižu ponovne procene vrednosti stana. U Kredi agrikol banci objašnjavaju da se to odnosi na procene koje prema odluci NBS moraju da se rade na svake tri godine.

- Ta regulativa je na snazi godinama i to je ugovorna obaveza naših klijenata. Novina je to što se radi na projektu uspostavljanja prve baze u Srbiji, u koju će banke slati podatke o svojim kolateralima, a procenitelji će po zahtevu NBS biti u obavezi da prošire procene detaljima o nekretnini - objasnili su u banci koja je jedina odgovorila na pitanja koja smo poslali na adrese nekoliko banaka.

U praksi, obaveza ponovne procene na tri godine nije u potpunosti primenjivana. Banke su često formalno slale obaveštenja klijentima da treba da dostave novu procenu, ali na tome nisu insistirale.

- Stiglo mi je obaveštenje da treba da uradim novu procenu stana i da im dostavim poresko rešenje. Kada sam pozvala banku, rekli su mi da je sve u redu pošto redovno plaćam rate i da zaboravim na to - kaže sagovornica „Blica“

Slavica Z., koja je samo jedna od mnogih sa ovakvim iskustvom.

Ipak, kako sada stvari stoje, angažovanje procenitelja na tri godine više neće moći da se eskivira. Ko će platiti procenitelja, klijent ili banka, zavisiće od ugovora potpisanog s bankom - kod većine banaka taj trošak prema ugovoru snosi dužnik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik