Od 2016. uvodi se porez na kapitalnu dobit, tržište negoduje

Bez autora
Nov 29 2015

Od sljedeće godine uvodi se porez na kapitalnu dobit po stopi od 12 posto, odnosno oporezivanje zarade od trgovanja dionicama, koje, prema mišljenju sudionika na tržištu, nije dobro došlo, ne zato što će se porez morati plaćati, nego zbog tehnike obračuna, koja će, prema najavama sudionika s tržišta, odbiti od ulaganja ionako nevelik broj malih investitora. Očekujemo da će to porezno opterećenje imati negativan utjecaj na tržište kapitala zbog nepovoljnog načina obračuna, prijave i plaćanja samog poreza za koje smatramo da nije primjereno našem tržištu, a i ekonomski je neefikasno. 
Osobito će biti obeshrabreni mali investitori koji su značajan generator likvidnosti, a upravo se i na njih računalo kod najavljenih privatizacijskih procesa. Svaka promjena u poreznom smislu utječe na sve aktere tržišta, osobito na strane investitore koji uvijek naglašavaju stabilnost poreznog sustava kao važan čimbenik pri donošenju odluke o tome gdje investirati. Zato Zagrebačka burza izražava priličnu zabrinutost za efekte uvođenja ovog poreza, komentira Ivana Gažić, predsjednica uprave ZSE.

Od sljedeće godine uvodi se porez na kapitalnu dobit po stopi od 12 posto, odnosno oporezivanje zarade od trgovanja dionicama, koje, prema mišljenju sudionika na tržištu, nije dobro došlo, ne zato što će se porez morati plaćati, nego zbog tehnike obračuna, koja će, prema najavama sudionika s tržišta, odbiti od ulaganja ionako nevelik broj malih investitora.

Odbit će i strane ulagače

– Očekujemo da će to porezno opterećenje imati negativan utjecaj na tržište kapitala zbog nepovoljnog načina obračuna, prijave i plaćanja samog poreza za koje smatramo da nije primjereno našem tržištu, a i ekonomski je neefikasno.  
Osobito će biti obeshrabreni mali investitori koji su značajan generator likvidnosti, a upravo se i na njih računalo kod najavljenih privatizacijskih procesa. Svaka promjena u poreznom smislu utječe na sve aktere tržišta, osobito na strane investitore koji uvijek naglašavaju stabilnost poreznog sustava kao važan čimbenik pri donošenju odluke o tome gdje investirati. Zato Zagrebačka burza izražava priličnu zabrinutost za efekte uvođenja ovog poreza – komentira Ivana Gažić, predsjednica uprave ZSE.
 Dva su ključna problema u tehnici obračuna – taj da će se svaka stvorena dobit morati prijaviti Poreznoj upravi u roku od sedam dana, pa bi male ulagače koji trguju, primjerice, i dva puta mjesečno, takva praksa mogla odbiti, a bilo bi im, kažu, prihvatljivije da se prijave obavljaju kvartalno. Nadalje, netko tko je u jednoj godini ostvario gubitak na trgovanju određenom dionicom, a sljedeće dobitak, tada taj dobitak prijavljuje Poreznoj, ali nema pravo na kraju godine prijaviti gubitak od prošle, jer je to moguće učiniti samo za godinu kada je gubitak, a istodobno i dobitak ostvaren. Oporezivanja neće biti ako je riječ o ulaganju duljem od tri godine.

– Porezna uprava u suradnji s relevantnim sudionicima financijskog tržišta intenzivno radi na izradi prijedloga izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dohodak kojim će se detaljno propisati postupak utvrđivanja, obustave i uplate predmetnog poreza – odgovaraju u Poreznoj upravi.

Novac u banke i fondove

Na našem tržištu aktivno trguje oko 200 do 250 tisuća malih ulagača. Može se pretpostaviti da će sada novac preseliti u investicijske fondove ili banke.

– Društvo za upravljanje investicijskim fondovima preuzet će obvezu plaćanja poreza i obavještavanja Porezne uprave o obračunatom i naplaćenom porezu na kapitalnu dobit ulagatelja – kaže Silvana Milić, članica uprave PBZ Investa. Ovaj porez uvodi se dijelom zbog pravednosti, nakon što je 2012. uvedeno oporezivanje dividendi i udjela u dobiti te od ove godine kamata na štednju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik