Industrijska proizvodnja porasla 6,4 posto

Bez autora
Nov 29 2015

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu porasla za 6,4 posto na godišnjoj razini, što je najveći rast od svibnja 2007. godine i znatno brži od očekivanja. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u listopadu porasla za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima porasla 6,4 posto u odnosu na listopad prošle godine. To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja ojačala 5,4 posto, a to je ujedno i najveći skok na godišnjoj razini od svibnja 2007. godine i tadašnjih 6,8 posto. To je i veći rast od očekivanja. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u listopadu industrijska proizvodnja porasla za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 3,4 do 3,9 posto.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu porasla za 6,4 posto na godišnjoj razini, što je najveći rast od svibnja 2007. godine i znatno brži od očekivanja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u listopadu porasla za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima porasla 6,4 posto u odnosu na listopad prošle godine.

To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja ojačala 5,4 posto, a to je ujedno i najveći skok na godišnjoj razini od svibnja 2007. godine i tadašnjih 6,8 posto.

To je i veći rast od očekivanja. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u listopadu industrijska proizvodnja porasla za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 3,4 do 3,9 posto.

Rastom u listopadu nastavljen je uspon industrije već deveti mjesec zaredom na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije recesije.

U listopadu je najviše, za 7,7 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s rastom od 6,8 posto slijedi proizvodnja intermedijarnih proizvoda.

Proizvodnja energije porasla je, pak, za 5,9, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,4 posto na godišnjoj razini.

Pala je, za 0,6 posto, samo proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Ukupno je u prvih deset mjeseci ove godine industrijska proizvodnja bila 2,7 posto veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

S obzirom na to, 2015. će biti druga godina zaredom kako proizvodnja raste. Lani je industrija ojačala 1,3 posto u odnosu na 2013., što je bio njezin prvi rast na godišnjoj razini, nakon pet godina neprestanog pada.

Današnji podatak važan je zbog toga što najavljuje nastavak rasta gospodarstva i u četvrtom tromjesečju, nakon što je u trećem bruto domaći proizvod (BDP) skočio 2,8 posto, najviše od predrecesijske 2008. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik