Nova pekara vraća slavu Žitoproduktu

Bez autora
Nov 29 2015

Preduzeće "Žitoprodukt" iz Banjaluke pustilo je u petak u rad novu industrijsku pekaru kapaciteta 30.000 komada hljeba za 24 časa i mogućnosti za proizvodnju 15 do 20 vrsta pekarskih proizvoda. Pekara u koju je instalirana moderna i sofisticirana oprema neće moći odmah dostići puni kapacitet i on će biti dostizan postepeno. Otvaranjem pekare biće obezbijeđena i nova radna mjesta u "Žitoproduktu" u kojem je trenutno zaposleno 70 radnika. Plan je da u narednih godinu i po bude zaposleno oko 400 radnika u maloprodaji. Predsjednik uprave "Žitoprodukta" Slaviša Krunić kaže da je prije samo godinu na istom mjestu bila firma bez vizije, radnika i mašina. Za kupovinu i investicije u modernizaciju kapaciteta izdvojili smo više od 12 miliona KM mahom iz kreditnih sredstava, ali naši planovi su daleko širi od ovoga što smo postigli. Želimo da vratimo "Žitoprodukt" na put uspjeha, kaže Krunić.

Preduzeće "Žitoprodukt" iz Banjaluke pustilo je u petak u rad novu industrijsku pekaru kapaciteta 30.000 komada hljeba za 24 časa i mogućnosti za proizvodnju 15 do 20 vrsta pekarskih proizvoda.

Pekara u koju je instalirana moderna i sofisticirana oprema neće moći odmah dostići puni kapacitet i on će biti dostizan postepeno. Otvaranjem pekare biće obezbijeđena i nova radna mjesta u "Žitoproduktu" u kojem je trenutno zaposleno 70 radnika. Plan je da u narednih godinu i po bude zaposleno oko 400 radnika u maloprodaji.

Predsjednik uprave "Žitoprodukta" Slaviša Krunić kaže da je prije samo godinu na istom mjestu bila firma bez vizije, radnika i mašina.

- Za kupovinu i investicije u modernizaciju kapaciteta izdvojili smo više od 12 miliona KM mahom iz kreditnih sredstava, ali naši planovi su daleko širi od ovoga što smo postigli. Želimo da vratimo "Žitoprodukt" na put uspjeha - kaže Krunić.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić, koji je otvorio pekaru, kaže da firma koja je jedan od simbola Banjaluke doživljava novi početak.

- Vjerujem da će ona opet biti simbol Banjaluke. Prije ove investicije na ovom mjestu nije postojalo skoro ništa, ali događaji poput ovog pružaju nadu da se dešavaju pozitivne stvari u privredi - rekao je Ivanić.

Za stručnog saradnika za tehnologiju u "Žitoproduktu" Radeta Petrovića, koji je na kapiju te firme sa diplomom tehnološkog fakulteta ušao 1978. godine, otvaranje nove industrijske pekare i vraćanje stare slave kolektivu znači vraćanje ponosa.

- Kapacitet našeg mlina je 100 tona pšenice i osim za ovu radiće i za druge pekare čiji je dio proizvodnje namijenjen i za izvoz - kaže Petrović.

Uspjeh novog menadžmenta i uprave firme veći je ukoliko se uzme u obzir veoma teško stanje u mlinsko-pekarskoj industriji RS. Mlinari ističu da su prisiljeni da po visokoj cijeni kupuju pšenicu iz Srbije i Hrvatske, a proizvedeno brašno i peciva prodaju po niskim cijenama, zbog čega je proizvodnja veoma teško isplativa.

- Svaka država mora imati razvijenu mlinsko-pekarsku industriju, a kod nas u državi rade svega dva ili tri mlina - - istakao je Petrović i ocijenio da je ta činjenica poražavajuća.

Slavna istorija

Nekadašnja pekara "Žitoprodukta" otvorena je prije 70 godina i iz nje je svakodnevno izlazilo 100.000 komada hljeba. Hranila je cijelu Banjaluku, a samo su "Incel" i "Čajavec" svakog dana naručivali između 7.000 i 8.000 komada hljeba. Zlatno doba "Žitoprodukta" prekinuo je rat, a u ratnom i poslijeratnom periodu pekara je jedva opstala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik