Uvođenje elektronskih građevinskih dozvola dobra vest za investitore

Bez autora
Nov 29 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je danas sve gradove i opštine u Srbiji da se na vreme pripreme za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, koje će početi da se primenjuje od 1. januara.Mihajlović je na sastanku sa gradonačelnicima i predsednicima više od 100 opština objasnila da će uvođenje elektronskih građevinskih dozvola biti nastavak primene Zakona o planiranju i izgradnji, što će dodatno poboljšati mesto Srbije na listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je danas sve gradove i opštine u Srbiji da se na vreme pripreme za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, koje će početi da se primenjuje od 1. januara.

Mihajlović je na sastanku sa gradonačelnicima i predsednicima više od 100 opština objasnila da će uvođenje elektronskih građevinskih dozvola biti nastavak primene Zakona o planiranju i izgradnji, što će dodatno poboljšati mesto Srbije na listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

Zakon o planiranju i izgradnji je zaživeo i gradovi i opštine za manje od mesec dana izdaju građevinske dozvole, istakla je ona i napomenula da lokalne samouprave sada treba da se pripreme za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

Potpredsednik Vlade je uputila poziv gradovima i opštinama da na vreme donesu plansku dokumentaciju koja je neophodna za uspešnu primenu elektronskih dozvola, uz preporuku lokalnim samoupravama da obezbede građevinske inspektore.

Prema njenoj oceni, to pitanje je dobro rešeno, na primer, u Hrvatskoj, gde je predviđeno raspuštanje skupštine opštine ukoliko lokalna samouprava ne donese plansku dokumentaciju.

Predstavnici NALED-a, USAID-a i GIZ-a su poručili da će elektronske građevinske dozvole značajno ubrzati privlačenje investicija i doprineti ubrzanom razvoju lokalnih samouprava širom Srbije.

Član Upravnog odbora NALED-a i generalni direktor "Meser tehnogasa" Ernst Bode je ocenio da je uvođenje elektronskih građevinskih dozvola dobra vest za sve investitore u Srbiji.

Reforma procesa izdavanja građevinskih dozvola je najvažnija reforma za privlačenje investicija u Srbiju, ponovio je on i dodao da će uvođenje elektronskih dozvola privredno osnažiti gradove i opštine i doprineti otvaranju novih radnih mesta.

NALED je, kako je podsetio, od početka bio uključen u reformu izdavanja građevinskih dozvola, s obzirom na to da je ta organizacija sa svojim partnerima obezbedila donaciju u iznosu od 400.000 evra za izradu softvera za sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola.

Direktor USAID Projekta za bolje uslove poslovanja Džo Lauter uputio je čestitke Vladi na uspešnoj reformi u toj važnoj oblasti, uz napomenu da se u građevinskom sektoru već vide rezultati.

Koordinator GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Srbiju Zorica Bilić je saopštila da je u toku obuka 60 trenera koji će obučavati zaposlene u lokalnim samoupravama u Srbiji za uvođenje sistema elektronskog izdavanja građevinskih dozvola.

Predstavnicima gradova i opština je u Klubu poslanika predstavljen i softver za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik