Produktna berza: Cena kukuruza zabeležila blagi rast

Bez autora
Nov 29 2015

U nedelji za nama realizovan je promet na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu od svega 100 tona robe čija je finansijska vrednost iznosila 3.118.500,00 dinara. To je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 84,62 odsto što se tiče količinskog prometa, odnosno 80,84 odsto što se tiče finansijskog prometa. Tokom protekle nedelje prometovani su isključivo kukuruz i soja. Cena kukuruza je zabeležila blagi rast i vratila na svoj ovosezonski maksimum koji je zabeležen i pre desetak dana. Kilogram kukuruza je koštao 18,15 dinara za kilogram sa PDV-om (16,50 dinara za kilogram bez PDV-a), što je rast od 1,85 odsto u odnosu na prošlonedeljnu ponderisanu cenu. Zalihe sa kojima raspolaže Srbija, a koje u mnogome prevazilaze potrebe domaćeg tržišta svoju šansu za plasmanom prevashodno mogu naći u izvozu.

U nedelji za nama realizovan je promet na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu od svega 100 tona robe čija je finansijska vrednost iznosila 3.118.500,00 dinara. To je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 84,62 odsto što se tiče količinskog prometa, odnosno 80,84 odsto što se tiče finansijskog prometa.

Tokom protekle nedelje prometovani su isključivo kukuruz i soja.

Cena kukuruza je zabeležila blagi rast i vratila na svoj ovosezonski maksimum koji je zabeležen i pre desetak dana. Kilogram kukuruza je koštao 18,15 dinara za kilogram sa PDV-om (16,50 dinara za kilogram bez PDV-a), što je rast od 1,85 odsto u odnosu na prošlonedeljnu ponderisanu cenu. Zalihe sa kojima raspolaže Srbija, a koje u mnogome prevazilaze potrebe domaćeg tržišta svoju šansu za plasmanom prevashodno mogu naći u izvozu.

Cena zrna soje je u ovoj sezoni možda i u najvećem “klinču” između očekivanja i mogućnosti. Nepogodni vremenski uslovi koji su prethodili ovoj žetvi, a koji su smanjili prinose domaćim poljorivrednicima i visoke cene ove uljarice u prethodih par godina na koje su proizvođači navikli sa jedne strane, i mogućnosti tržišta da apsorbuje raspoložive količine, uz obilne svetske zalihe, sa druge strane, drže cenu na ujednačenom nivou od same ževe. Na ovakvo stanje stvari, niskog prinosa ali i niže cene od “očekivan” proizvođači kao da nisu očekivali na ovom tržištu. Preko berze soja je prometovana po 44,22 dinara za kilogram sa PDV-om (40,20 dinara za kilogram bez PDV-a) sa vlagom do 13,5 odsto (uz obračun kvaliteta) što je za 0,25 odsto niža cena od prošlonedeljne.

PRODEX je tokom nedelje minimalno oscilirao. U petak, 27. Novembra 2015. godine, ovaj indeks beleži vrednost od 206,07 indeksnih poena, što je tek za 0,97 indeksnih poena više nego prošlog petka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik