Brže širenje 4G mreže u Srbiji

Bez autora
Nov 29 2015

Kompanija "Vip mobajl" je na javnom nadmetanju kupila dva bloka širine od po 5 MHz iz spektra digitalne dividende u opsegu od 800 MHz, za ukupno 35 miliona evra. Time je "Vip" obezbedio adekvatan opseg radio-frekvencija koji omogućava brže uvođenje i širenje mobilnog 4G signala i širokopojasnog interneta u urbanim i ruralnim područjima u Srbiji. Obezbedili smo važan resurs za uvođenje kvalitetne komunikacije i brzog 4G mobilnog interneta znatno većem broju korisnika na teritoriji cele Srbije, uključujući i manje razvijena područja. Širenjem naše 4G mreže ubrzaćemo komunikaciju, olakšati poslovanje, poboljšati kvalitet života građana i unaprediti ekonomsku konkurentnost cele zemlje, kaže Dejan Turk, direktor/CEO kompanije "Vip mobajl".

Kompanija "Vip mobajl" je na javnom nadmetanju kupila dva bloka širine od po 5 MHz iz spektra digitalne dividende u opsegu od 800 MHz, za ukupno 35 miliona evra. Time je "Vip" obezbedio adekvatan opseg radio-frekvencija koji omogućava brže uvođenje i širenje mobilnog 4G signala i širokopojasnog interneta u urbanim i ruralnim područjima u Srbiji.

- Obezbedili smo važan resurs za uvođenje kvalitetne komunikacije i brzog 4G mobilnog interneta znatno većem broju korisnika na teritoriji cele Srbije, uključujući i manje razvijena područja. Širenjem naše 4G mreže ubrzaćemo komunikaciju, olakšati poslovanje, poboljšati kvalitet života građana i unaprediti ekonomsku konkurentnost cele zemlje - kaže Dejan Turk, direktor/CEO kompanije "Vip mobajl".

Zbog svojih tehničkih karakteristika, radio-frekvencija u opsegu od 800 Mhz je efikasnija za pokrivanje velikih delova teritorije i unutrašnjosti objekata. Primera radi, 4G LTE bazna stanica koja koristi frekvencijski spektar u opsegu od 800 MHz ima oko 2,5 puta veće pokrivanje od bazne stanice koja koristi spektar u opsegu od 1.800 MHz koji trenutno koriste 4G mreže mobilnih operatera u Srbiji. Zbog toga će u narednom periodu brzi mobilni internet biti dostupan znatno većem broju korisnika, kao i na većoj teritoriji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik