U toku realizacija projekta "Goražde - zona unaprijeđenog poslovanja“

Bez autora
Nov 30 2015

Nakon godinu dana već su vidljivi rezultati projekta "Goražde - zona unaprijeđenog poslovanja“ vrijednog oko 540.000 eura. Samo dio ovog projekta je izgradnja nove zgrade u kojoj će biti sjedišta obrtničkih i turističkih udruženja, a ovaj dio grada bi trebao izgledom i sadržajima podsjećati na staru čaršiju.Projekat "Goražde - zona unaprijeđenog poslovanja“ Obrtnička komora BPK realizuje uz pomoć Evropske komisije i Oxfama, a partneri su Općina i Vlada BPK Goražde.

Nakon godinu dana već su vidljivi rezultati projekta "Goražde - zona unaprijeđenog poslovanja“ vrijednog oko 540.000 eura.

Samo dio ovog projekta je izgradnja nove zgrade u kojoj će biti sjedišta obrtničkih i turističkih udruženja, a ovaj dio grada bi trebao izgledom i sadržajima podsjećati na staru čaršiju.

Projekat "Goražde - zona unaprijeđenog poslovanja“ Obrtnička komora BPK realizuje uz pomoć Evropske komisije i Oxfama, a partneri su Općina i Vlada BPK Goražde.

Radnici Građevinskog preduzeća "Drina“ okončali su najveći dio radova na objektu koji je izgrađen na temeljima nekadašnje zgrade, autentičnog je izgleda ali funkcionalno prilagođen potrebama i Obrtničke komore ali i drugih udruženja i organizacija.

"Očekujemo nabavku opreme za ovaj objekat, koji će imati i mukltifunkcionalnu salu koja će biti na raspolaganju svim građanima. Projekat traje do marta 2017. godine i nadam se da ćemo imati još lijepih iznenanađenja za Goraždane, jedna od građevinskih stvari koje nas očekaju na proljeće jeste popločavanje ove ulice. Imat ćemo sastanke sa vlasnicima poslovnih prostora u nizu i razgovarati o tome da li se može ubrzati i njihovo ulaganje kako bi se prostori stavili u funkciju“, izjavio je Rasim Tulumović, predstavnik Oxfama.

On je dodao kako su u toku pregovori oko opremanja sale a također je važno što će ovdje biti sjedišta svih važnijih udruženja kao i Turističke zajednice. Planiran je također i Centar za obuku a ima ideja da to bude Centar za plastiku.

"Projekat je vrijedan milion maraka i ovo je samo dio onog što nam predstoji u narednom periodu. Cilj je poboljšanje poslovnog okruženja u Goraždu, dakle da pokrenemo i druge incijative, jer ovo je srce te zone, jedan softver, odnosno dio softvera odakle bi se širile poslovne ideje“, dodaje Tulumović.

Sam objekat biće mjesto okupljenja inicijatora novih ideja.

"Projekat je već inicirao mnoga druga događanja. Već se stvara jedna dobra saradnja sa drugim partnerima iz nevladinih organizacija širom BIH. Ja sam siguran da će to uroditi plodom i za otvaranje vrata novim projektima, to su i nove industrijske zone i konzorcij obrtnika.Taj princip udruživanja već se implementira u Odžaku i Tuzli na primjer, mi ćemo pokušati da to preslikamo i donesemo u naš grad“, kaže Ahmo Popović, predsjednik Obrtničke komore BPK Goražde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik