Koridor 10 razvojni projekat Srbije

Bez autora
Nov 30 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas mogućnost završetka Koridora 10 već krajem 2016. godine, i naglasila da je to pitanje budućeg razvoja naše zemlje.Mihajlović je istakla da su ove godine zabeleženi odlični rezultati na izgradnji ovog putnog pravca, u skladu sa čim su potpuno opravdane prognoze da će radovi biti okončani krajem 2016. ili početkom 2017. godine. Prema njenim rečima, to će dovesti do otvaranja novih fabrika i distributivnih centara jer će se transport robe i ljudi, koji sada ide preko Bugarske i Rumunije, vratiti u Srbiju, što znači da je Koridor 10 razvojni projekat Srbije.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas mogućnost završetka Koridora 10 već krajem 2016. godine, i naglasila da je to pitanje budućeg razvoja naše zemlje.

Mihajlović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) istakla da su ove godine zabeleženi odlični rezultati na izgradnji ovog putnog pravca, u skladu sa čim su potpuno opravdane prognoze da će radovi biti okončani krajem 2016. ili početkom 2017. godine.

Prema njenim rečima, to će dovesti do otvaranja novih fabrika i distributivnih centara jer će se transport robe i ljudi, koji sada ide preko Bugarske i Rumunije, vratiti u Srbiju, što znači da je Koridor 10 razvojni projekat Srbije.

U ovoj godini, kako je precizirala, izgrađen je ukupno 91,1 kilometar pomenutog autoputa, s tim što građani odranije koriste 36,3 kilometra, a odnedavno i 26,3 kilometra puta Vladičin Han–Donji Neradovac.

Pored toga, u promet je pušteno i 10 kilometara puta Čiflik–Crvena reka, a uskoro će biti otvoreno i 12,7 kilometara novog puta, objasnila je ona.

Mihajlović je ujedno podsetila na to da je izgrađeno 209 mostova, probijeno devet tunela, a rehabilitovano 200 kilometara puteva.

Ona je najavila da će na izgradnji železničkog koridora Beograd–Budimpešta biti uposlene i domaće kompanije, dok će kineska firma biti glavni izvođač radova.

Prema njenim rečima, sa Kinom je sklopljen izuzetan dogovor, koji ta zemlja nema ni sa jednom drugom državom, pri čemu je predviđeno da na gradnji tog koridora bude angažovano približno 50 odsto domaćih kompanija.

Ona je, govoreći o Zakonu o planiranju i izgradnji, ponovila da je sada skraćena procedura izdavanja građevinskih dozvola sa 250 do 300 dana na 28 dana, dok građani čekaju na upis u katastar svega sedam dana.

Donet je i Zakon o ozakonjenju, koji omogućava da 1,5 miliona građana, koji u proseku imaju približno po 100 kvadratnih metara stambenog prostora, mogu da reše pitanje legalizacije, podsetila je Mihajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik