Svaki četvrti hoće da zapošljava

Bez autora
Nov 30 2015

O angažovanju novih radnika razmišlja četvrtina preduzeća, ali devet odsto malih i srednjih firmi i preduzetnika boji se da će od pojedinih zaposlenih morati da se - oprosti. Na veće prihode računa 44 odsto njih.Ovo su neki od rezultata "Ankete 1.000 preduzeća" koju je sproveo "Ipsos stratedžik marketing" za potrebe USAID Projekta za bolje uslove poslovanja...

O angažovanju novih radnika razmišlja četvrtina preduzeća, ali devet odsto malih i srednjih firmi i preduzetnika boji se da će od pojedinih zaposlenih morati da se - oprosti. Na veće prihode računa 44 odsto njih. Ovo su neki od rezultata "Ankete 1.000 preduzeća" koju je sproveo "Ipsos stratedžik marketing" za potrebe USAID Projekta za bolje uslove poslovanja.

Vlasnici malih i srednjih firmi i radnji primećuju boljitke u poslovnom okruženja. Na izdavanje građevinske dozvole, njihov je utisak, lane se čekalo 19 mesecdi, a sada - sedam i po meseci. Manje je privrednika koji negativno ocenjuju izvršni postupak, četvrtina biznismena ima negativno iskustvo sa izdavanjem dozvole za obavljanje delatnosti, dok ih je lane bilo 34 odsto.

Najgori uticaj na poslovanje i dalje imaju parafiskalni nameti. Vlasnici malih preduzeća ističu da ne mogu da predvide krajnju cenu proizvoda kada nemaju nikakvu predstavu za koliko će lokalne samouprave povećati pojedine dažbine. Veliki problem su i izvori finansiranja.

- Već duže vreme se suočavamo sa lošim izvorima finansiranja - prokomentarisao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

- Svesni smo značaja mikrofinansiranja i organizovali smo skup na tu temu. Podneli smo inicijativu za donošenje Zakona o mikrofinansiranju. Radićemo na podizanju svesti malih i srednjih preduzeća o potrebi za efikasnijim finansijskim upravljanjem.

Činjenica je da su mala i mikro preduzeća često suviše rizična za banke, a iznosi koji su im potrebni nisu veliki, pa time ni dovoljno atraktivni. Rezultat je da je tokom poslednjih godinu dana svega 16 odsto njih uzelo nove kredite. Prosečan iznos zaduživanja je 23.000 evra. Interesantan je i stav vlasnika mikropreduzeća da su im najbolji način finansiranja - dozvoljene pozajmice, koje su i najskuplje. S druge strane, čak 62 odsto ispitanika uopšte ne koristi spoljne izvore finansiranja.

Velika opterećenja

Zakon o radu je imao efekte, ali zapošljavanje se još nije ubrzalo, stav je anketiranih. Negativan uticaj na zapošljavanje imaju porezi i doprinosi. Čak 71 odsto ima negativan stav prema ovom opterećenju plata. Tokom 2015. broj zaposlenih je povećalo 19 odsto učesnika ankete, dok je 16 odsto otpuštalo radnike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik