Otvorene konačne ponude za Telekom, čeka se odluka Vlade

Bez autora
Nov 30 2015

U Vladi Srbije otvorene su konačne ponude šest kompanija koje su zainteresovane za kupovinu 58 odsto akcija Telekoma. Ponude je ocenjivao privatizacioni savetnik, francuska kompanija "Lazar", a Vlada odlučuje koja je ponuda najbolja, ne samo na osnovu cene već i ponuđenog investicionog plana i socijalnog programa. Ako nijedna ponuda ne bude zadovoljavajuća, odustaje se od prodaje Telekoma. U Nemanjinoj 11. otvorene su nove poboljšane ponude koje su zainteresovani kupci dostavili danas. Sada je na potezu privatizacioni savetnik, "Lazar" koji bi do kraja nedelje trebalo da uradi i Vladi i premijeru predstavi analizu tih poboljšanih ponuda. Vlada bi do kraja nedelje trebalo da odluči da li će s nekim ponuđačem nastaviti pregovore o prodaji većinskog paketa akcija Telekoma što bi moglo da se završi u januaru.

U Vladi Srbije otvorene su konačne ponude šest kompanija koje su zainteresovane za kupovinu 58 odsto akcija Telekoma. Ponude je ocenjivao privatizacioni savetnik, francuska kompanija "Lazar", a Vlada odlučuje koja je ponuda najbolja, ne samo na osnovu cene već i ponuđenog investicionog plana i socijalnog programa. Ako nijedna ponuda ne bude zadovoljavajuća, odustaje se od prodaje Telekoma.

U Nemanjinoj 11. otvorene su nove poboljšane ponude koje su zainteresovani kupci dostavili danas. Sada je na potezu privatizacioni savetnik, "Lazar" koji bi do kraja nedelje trebalo da uradi i Vladi i premijeru predstavi analizu tih poboljšanih ponuda. Vlada bi do kraja nedelje trebalo da odluči da li će s nekim ponuđačem nastaviti pregovore o prodaji većinskog paketa akcija Telekoma što bi moglo da se završi u januaru.

Pre pet godina pola Telekoma je htela da kupi samo jedna kompanija i to za manje od 1,4 milijarde evra, koliko je tražila tadašnja vlada. Ove godine za 58 odsto akcija bilo je osam zainteresovanih kupaca, a ponude je dostavilo njih šest. To je dobar znak, rekao nam je pre dve nedelje kada su ponude otvorene ministar telekomunikacija Rasim Ljajić.

Da bi podstakli konkurenciju, podatke o zainteresovanim investitorima držali su u tajnosti, ali se ovde iz Nemanjine više puta čulo da ako nijedna ponuda ne bude dovoljno kvalitetna – neće biti ništa od prodaje. Pored cene, gledaće se investicioni i socijalni program jer je cilj da se očuva kompanija.

Dakle, ako nijedna ponuda ne bude dobra neće biti prodaje, ali hoće biti promena u Telekomu, pre svega u vidu otpuštanje 30 odsto od 13.000 zaposlenih, koliko ih ima u svim Telekomovim firmama u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Tender za prikupljanje ponuda za 58 odsto akcija je objavljen u julu, a spekuliše se da su najbolju ponudu dali "Telekom Slovenija", američki fond "Apolo" i Kinezi koji su se početkom meseca sastali s članovima Vlade Srbije. Nagađa se i da je najbolja ponuda 1,2 milijarde evra uz izdašan socijalni program, a bilo je nagađanja da Vlada neće pristati na manje od 1,5 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik