Legalizacija bespravno izgrađenih objekata u narednih godinu dana

Bez autora
Dec 02 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da Vlada planira da u narednih godinu dana ozakoni bespravno izgrađene objekte i na taj način reši ono što niko nije uspeo u prethodnih 20 godina.Mihajlović je danas razgovarala sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem o primeni Zakona o ozakonjenju objekata, koji je zatim predstavila i meštanima te opštine. Ona je istakla da će novi zakon omogućiti da od 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata 85 odsto, koje čine porodične kuće i stanovi površine do 100 kvadratnih metara, bude ozakonjeno i upisano u katastar.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da Vlada planira da u narednih godinu dana ozakoni bespravno izgrađene objekte i na taj način reši ono što niko nije uspeo u prethodnih 20 godina.

Mihajlović je danas razgovarala sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem o primeni Zakona o ozakonjenju objekata, koji je zatim predstavila i meštanima te opštine.

Ona je istakla da će novi zakon omogućiti da od 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata 85 odsto, koje čine porodične kuće i stanovi površine do 100 kvadratnih metara, bude ozakonjeno i upisano u katastar.

U pitanju je jednokratni zakon i može se desiti da neko bolje prođe a neko lošije, ali ovaj problem niko nije rešio već 20 godina, a ova Vlada hoće da ga reši u narednih dvanaest meseci, dodala je Mihajlović.

Više nije pitanje da li će onaj ko je gradio nelegalno da pokrene postupak legalizacije, jer će vas sada država odnosno lokalna samouprava ozakonti, napomenula je potpredsednik Vlade.

Mihajlović je navela da na osnovu prethodnih zakona, od 2003. godine, na Zlatiboru ima 6.010 prijava za legalizaciju objekata i pored toga ima još između 30 i 40 odsto nelegalno izgrađenih objekata za koje nisu podneti zahtevi.

Takođe, ona je rekla da je u toku prošle godine izdato samo 17 građevinskih dozvola na Zlatiboru.

Stamatović je naveo da je pronađeno rešenje kako da se kroz opštinske odluke dodatno oporezuju pojedini investitori komercijalnih objekata na Zlatiboru.

On je rekao da je dobio uveravanje od Mihajlović da neće biti moguće ozakoniti ono što je građeno u poslednih 15 dana na Zlatiboru, kako bi se nelegalno povećala spratnost objekata u vreme dok je jedini građevinski inspektor u opštini na bolovanju.

Stamatović i Mihajlović su obišli gradilišta u centru Zlatibora, a ministar je najavila da će se opštini Čajetina izaći u susret oko većeg broja građevinskih inspektora.

Mihajlović je saopštila da će resorno ministarstvo naredne godine uložiti 10 miliona evra u prilazne puteve Zlatiboru, kao i da će 2016. početi rekonstrukcija fabrike vode u Užicu.

Reviziona komisija resornog ministarstva je odobrila projekat rekonstrukcije u vrednosti od 5,3 miliona evra.

Radovi će se izvoditi u dve faze, a sredstva za prvu fazu od 3,2 miliona evra obezbeđena su i planirana u budžetu Vlade Srbije za 2016. godinu, rekla je ona.

Mihajlović je posetu Zlatiboru završila šetnjom ovom planinom i razgovorom sa građanima o Zakonu o ozakonjenju objekata, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik