Više novca za kapitalne investicije u narednoj godini

Bez autora
Dec 09 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Predlog budžeta za 2016. godinu razvojno orijentisan, kao i da će to ministarstvo za kapitalne investicije imati na raspolaganju 11,5 milijardi dinara više nego u ovoj godini.Mihajlović je, prilikom otvaranja konferencije "Koridori za budućnost", istakla da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za tu namenu izdvojiti više od 15 milijardi dinara.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Predlog budžeta za 2016. godinu razvojno orijentisan, kao i da će to ministarstvo za kapitalne investicije imati na raspolaganju 11,5 milijardi dinara više nego u ovoj godini.

Mihajlović je, prilikom otvaranja konferencije "Koridori za budućnost", istakla da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za tu namenu izdvojiti više od 15 milijardi dinara.

Ona je iznela podatak da je Ministarstvo ove godine raspolagalo sa ukupno 21 milijardom dinara, od čega je približno 3,5 milijarde bilo opredeljeno za infrastrukturne projekte, a ostatak za preduzeća kao što su Putevi Srbije, Koridori i Železnice.

U narednoj godini, kako je saopštila, resorno ministarstvo će imati na raspolaganju ukupno 32 milijarde dinara, od čega će više od 15 milijardi biti usmereno na kapitalne investicije.

Mihajlović je, ističući da putevi i pruge povezuju zemlje u regionu, poručila da je regionalna saradnja preduslov za dalji razvoj tih država.

Prema njenim rečima, najveći uspeh Srbije ove godine u toj oblasti jeste to što je EU prihvatila sve regionalne projekte koje smo kandidovali za evropsku saobraćajnu mrežu u okviru Berlinskog procesa.

Ona je podsetila na to da je reč o budućem autoputu Niš–Merdare–Priština–Albanija, projektima za gradnju puteva i pruga ka Republici Srpskoj, Koridoru 11, koji povezuje Srbiju i Crnu Goru, i drugim projektima.

Mihajlović je naglasila da je u Srbiji u 2015. godini izgrađeno približno 90 kilometara autoputeva, i ponovila da će putni Koridor 10 biti završen do kraja 2016. ili najkasnije početkom 2017. godine.

Prema njenim rečima, u toku naredne godine biće završen deo Koridora 11 od Ljiga do Preljine.

Ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Ivan Brajović ukazao je na značaj infrastrukturnog povezivanja regiona, uz ocenu da je velika stvar usvajanje glavne saobraćajne mreže zapadnog Balkana.

Brajović je podsetio na to da će Kina obezbediti za zemlje istočne i centralne Evrope 10 milijardi dolara za infrastrukturne investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik