Privrednici u Srbiji veći optimisti za 2016.

Bez autora
Dec 10 2015

Predstavnici malih i srednjih preduzeća i preduzetnici u Srbiji veći su optimisti u pogledu poslovanja i očekivanja za 2016, koju prepoznaju kao bolju godinu za posao, u odnosu na očekivanja koja su imali ove godine, pokazali su rezultati istraživanja ProOptimist Indeks 2016, koje je sprovela ProCredit banka.Pomoćnica ministra privrede za sektor malih i srednjih preduzeća Katarina Obradović – Jovanović izrazila je uverenje da je optimizam kod privrednika rezultat toga što Vlada Srbije prvi put čini ozbiljne korake na oporavku privrede i stavranju povoljnijeg poslovnog okruženja.

Predstavnici malih i srednjih preduzeća i preduzetnici u Srbiji veći su optimisti u pogledu poslovanja i očekivanja za 2016, koju prepoznaju kao bolju godinu za posao, u odnosu na očekivanja koja su imali ove godine, pokazali su rezultati istraživanja ProOptimist Indeks 2016, koje je sprovela ProCredit banka.

Pomoćnica ministra privrede za sektor malih i srednjih preduzeća Katarina Obradović – Jovanović izrazila je uverenje da je optimizam kod privrednika rezultat toga što Vlada Srbije prvi put čini ozbiljne korake na oporavku privrede i stavranju povoljnijeg poslovnog okruženja. Proces privatizacije se završava i otvaraju se mogućnosti da se država okrene zdravom delu privrede, odnosno privatnom sektoru koji jeste nosilac razvoja i povećanja zaposlenosti, rekla je Obradović-Jovanović.

Pomoćnica ministra je najavila da je će sledeća godina biti godina preduzetništva, što znači da će Ministarstvo privrede u saradnji sa drugim ministarstvima, institucijama, udruženjima i organizacijama udružiti snage, kapcitete i sredstva i usmeriti ih ka sektoru malih i srednjih preduzeća.

Ova zajednička akcija ne odnosi se samo na finansijsku podršku ovom sektoru. Ona će obuhvatiti različite programe edukacije, obuka, seminara, ali i niz zakonodavnih aktivnosti koje će biti ka usmerene ka razvoj preduzetništva i stvaranje boljeg privrednog okruženja. Cilj nam je da sektor malih i srednjih preduzeća stavimo u fokus i vlade i javnosti, rekla je Obradović-Jovanović i dodala da se nada da će sledeće godine rezultati ovog istraživanja biti još bolji.

Savetnik predsednika PKS Aleksandar Kemiveš rekao je da je primetno da u poslednje vreme raste broj upita koje privrednici šalju komori u kojima navode da žele da prošire biznis.

On je kazao da preduzetnici uglavnom ističu da se na to odlučuju jer je predvidljivost poslovanja veća, a da tome doprinosi stabilan kurs, inflacija, ali i politička predvidljivost.

Igor Anić član Izvršnog odbora ProCredit banke je rekao da istraživanje pokazuje da je indeks poslovnog optimizma malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji za 2016. godinu u porastu, a primetan je i veći optimizam onih preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom.

U tom istraživanju, koje je sprovedeno u oktobru i završeno početkom novembra, a u kome je učestvovalo više od 500 preduzeća, 52,7 odsto domaćih firmi izrazilo je pozitivan stav o poslovnoj klimi, a prošle godine takav stav imalo ih je 46,7 odsto.

U poređenju sa prethodnom godinom, viši procenat preduzeća očekuje povećani obim posla, kao i povećanu dobit naredne godine.

Takođe, veći broj preduzeća očekuje da će 2016. biti pogodna za širenje sektora malih i srednjih preduzeća.

Osnovni problemi sa kojima se firme suočavaju su slaba prodaja i saba naplata potraživanja.

Preduzetnici su i dalje dosta suzdržani kada su investicije u pitanju, pa ih tako svaki šesti od 10 ispitanih nema u planu. Oni koji planiraju investicije naveli su da će investirati uglavnom u mašine, opremu i vozila.

Mala i srednja preduzeća u većem broju smatraju da će sledeće godine imati veće prihode u odnosu na 2015. godinu (48 odsto), dok među preduzetnicima tek 28 odsto očekuje povećanje prihoda sledeće godine.

Oko 40 odsto ispitanika smatra da će 2016. godina biti dobra godina za proširenje malih i srednjih preduzeća.

Svaka četvrta kompanija koja je učestvovala u istraživanju smatra Nemačku najpovoljnijom zemljom za izvoz, a slede Crna Gora, potom i BiH, rekao je Anić.

On je odgovarajući na pitanja novinara kazao da postoji umereni optimizam kada je u pitanju razvoj bankarskog sektora i da je on likvidan.

Anić je rekao da je učešće investiconih kredita veće, da je za te kredite jeftinije finansiranje i da se očekuje da će tako biti i iduće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik