Jednošalterski sistem povećao broj registrovanih firmi u RS za oko 25 posto

Bez autora
Dec 14 2015

Dvije godine nakon uvođenja novog načina registrovanja privrednih subjekata u Republici Srpskoj, putem jednošalterskog sistema, broj novoregistrovanih firmi veći je za oko 25 posto, u odnosu na prethodni period. Smanjeni su i troškovi registracije, pa se umjesto 1.500 KM, po ovom osnovu izdvaja svega 200 KM.Na početku regionalne konferenciji o temi "Dvije godine od uspostavljanja i rada jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata", navedeno je da se očekuje od naredne godine početak i druge faza jednošalterskog sistema koja podrazumijeva on-line registraciju.

Dvije godine nakon uvođenja novog načina registrovanja privrednih subjekata u Republici Srpskoj, putem jednošalterskog sistema, broj novoregistrovanih firmi veći je za oko 25 posto, u odnosu na prethodni period.

Smanjeni su i troškovi registracije, pa se umjesto 1.500 KM, po ovom osnovu  izdvaja svega 200 KM, istakla je danas u izjavi novinarima entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Ona je, na početku regionalne konferenciji o temi  "Dvije godine od uspostavljanja i rada jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata", navela da očekuje od naredne godine početak i druge faza jednošalterskog sistema koja podrazumijeva on-line registraciju.

Dodala je da je RS, u ovoj oblasti, „regionalni lider“, a da će to tek doći do izražaja kada se bude primjenjivala i on-line registracija, gdje će biti moguće, iz kuće registrovati firmu i vršiti plaćanja i u roku  tri dana dobiti registracioni dokument.

Takođe, zajedno s Vladom FBiH predloženo je da se na nivou BiH pristupi smanjenju administrativne takse i da se ubrzaju procedure dobijanja PDV broja, jer se tek tada može reći da je ova reforma zaokružena.

- Dok smo mi provodili reformu, smanjivali naknade i takse, istovremeno smo imali povećanje sa 10 na 40 KM administrativnih taksi na nivou BiH. Reagovali smo i tražimo da se to vrati na pređašnje stanje. Imamo pritužbe subjekata da se jako dugo čeka PDV broj i mi smo razgovarali s nadležnima iz Uprave za indirektno oporezivanje i Vijeća ministara BiH i tražili da se preduzmu određene stvari na tom planu, istakla je Cvijanović.

I ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da je jednošalterski sistem omogućio da svi zainteresovani, bez velikih ulaganja, započnu biznis u oblastima za koje imaju poslovnu ideju.

Direktorica Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) RS Jelena Ćetković rekla je da su najviše registrovana društva sa ograničenom odgovornošću.

Član Uprave Finansijske agencije (Fina) iz Hrvatske Željko Pavić podjeća da u Hrvatskoj godinama postoji jednošalterski sitem registracije, te da Fina nudi 140 različitih servisa.

On precizira da je za registraciju preduzeća u Hrvatskoj potrebno  nekoliko kuna i nekoliko sati

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik