Dva ugovora za bržu realizaciju Bloka II

Bez autora
Dec 17 2015

Radni tim,zadužen za implementaciju projekta Bloka II TE Pljevlja, je u cilju ubrzanja aktivnosti na realizaciji projekta odlučio da Ugovor o projektovanju i izgradnji podijeli na dva ugovora i to Ugovor o uslugama izrade Glavnog projekta i Ugovor o izgradnji. Dinamika usaglašavanja svih elemenata sprovodi se prema planu, imajući u vidu da su tehničko-tehnološki uslovi uglavnom dogovoreni tako da će u nastavku razgovora fokus biti na finansijskim aspektima Nakon intenzivnih i direktnih pregovora između Radnog tima crnogorske strane Vlada, EPCG i Rudnika uglja i češke kompanije Škode Praha, definisani su koncept i svi osnovni elementi ugovora o uslugama izrade Glavnog projekta.

Dva ugovora za bržu realizaciju Bloka IIRadni tim,zadužen za implementaciju projekta Bloka II TE Pljevlja, je u cilju ubrzanja aktivnosti na realizaciji projekta odlučio da Ugovor o projektovanju i izgradnji podijeli na dva ugovora i to Ugovor o uslugama izrade Glavnog projekta i Ugovor o izgradnji, saopšteno je iz Elektorprivrede Crne Gore.

„Dinamika usaglašavanja svih elemenata sprovodi se prema planu, imajući u vidu da su tehničko-tehnološki uslovi uglavnom dogovoreni tako da će u nastavku razgovora fokus biti na finansijskim aspektima“, saopšteno je iz EPCG.

Nakon intenzivnih i direktnih pregovora između Radnog tima crnogorske strane Vlada, EPCG i Rudnika uglja i češke kompanije Škode Praha, definisani su koncept i svi osnovni elementi ugovora o uslugama izrade Glavnog projekta.

„U odnosu na prvobitno dostavljene uslove česke kompanije, Radni tim je u značajnoj mjeri unaprijedio pomenute uslove“, saopšteno je iz EPCG.

Kako podsjećaju, uslov za potpisivanje ovog ugovora je ratifikacija međunarodnog sporazuma sa Republikom Češkom.

“Vlada Crne Gore pripremila je takav nacrt međudržavnog sporazuma o saradnji u oblasti energetike I infrastructure sa kojim je upoznata I Evropska komisija. Nakon usvajanja međudržavnog ugovora, Vlada CG ga dostavlja Skupštini Crne Gore na ratifikaciju“, pojašnjava se u saopštenju EPCG.

Pored toga, kako navode, usaglašeni su osnovni principi na bazi kojih će se u veoma kratkom periodu uraditi i finalni Izvođački ugovoro izgradnji drugog bloka TE Pljevlja (EPCG), a u usaglašavanju će se uključiti i finansijska institucija koja izrazi spremnost da podrži projekat.

Pored pomenutog međunarodnog sporazuma, uslov za potpisivanje ovog ugovora je I obezbjeđenje finansijske institucije koja trebalo da obezbijedi kreditna sredstva.

“U načelu je dogovoreno da se Projekat bloka II TE Pljevlja realizuje preko društva posebne namjene (SPV), što je dogovor Vlade CG i strateškog partnera A2A S.p.A. Radni tim je pripremio i usaglasio nacrte svih ugovora koji prate SPV model i dostavio ih akcionarima i budućim partnerima u Projektu”, saopšteno je iz EPCG.

Iz EPCG podsjećaju da će novi blok TE Pljevlja u potpunosti zadovoljavati sve evropske standarde, vezano za zaštitu životne sredine i omogućiti poštovanje svih graničnih vrijednosti emisija u skladu sa Direktivom 2010/75/EC.

Vezano za projekat toplifikacije Pljevalja,ugovorom će biti predviđeno da novi blok TE Pljevlja bude toplotni izvor za potrebe sistema toplifikacije grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik