EU odobrila Crnoj Gori izvoz vina u rinfuzi

Bez autora
Dec 20 2015

Evropska unija (EU) je, glasanjem u Evropskom parlamentu (EP), napravila izuzetak i omogućila Crnoj Gori da izvozi vino u rinfuzi u zemlje članice, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. S obzirom na poziciju ispregovaranu kroz Sporazum o stabilizaciji i prudruživanju (SSP) Crne Gore, to do sada nije bilo moguće. Odluka EP, kako su dodali, predstavlja podršku zajedničkim naporima Evropske komisije (EK) i crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Naime, naknadni pristup globalnoj kvoti za vino dobijen je u veoma kratkom roku od dana upućivanja zahtjeva Ministarstva. Izbjegnuta je i uobičajena i dugotrajna procedura izmjene SSP u sličnim slučajevima koja, po pravilu, podrazumijeva i određene ustupke Crne Gore prema EU.

EU odobrila Crnoj Gori izvoz vina u rinfuziEvropska unija (EU) je, glasanjem u Evropskom parlamentu (EP), napravila izuzetak i omogućila Crnoj Gori da izvozi vino u rinfuzi u zemlje članice, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"S obzirom na poziciju ispregovaranu kroz Sporazum o stabilizaciji i prudruživanju (SSP) Crne Gore, to do sada nije bilo moguće", kazali su iz Ministarstva.

Odluka EP, kako su dodali, predstavlja podršku zajedničkim naporima Evropske komisije (EK) i crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Naime, naknadni pristup globalnoj kvoti za vino dobijen je u veoma kratkom roku od dana upućivanja zahtjeva Ministarstva. Izbjegnuta je i uobičajena i dugotrajna procedura izmjene SSP u sličnim slučajevima koja, po pravilu, podrazumijeva i određene ustupke Crne Gore prema EU", dodali su iz Ministarstva.

EP je na zasjedanju u utorak većinom glasova usvojilo izmjene Uredbe koja se odnosi na izvanredne trgovinske mjere za zemlje koje su u procesu stabilizacije i prudruživanja EU. Crnoj Gori je dopušten pristup globalnoj kvoti za vino, što je omogućeno samo zemljama koje prethodno ispune svoje, odnosno pojedinačne kvote za vino koje su definisane protokolima o vinu ispregovaranim kroz SSP.

"S obzirom da Crna Gora nije bila u mogućnosti da ispuni svoju kvotu za vino, koja se odnosila samo na flaširano vino i kroz SSP nije na vrijeme ispregovarala izvoz vina u rinfuzi, nije ni imala mogućnost da koristi globalnu kvotu koja se odnosi na vino u rinfuzi", dodaje se u saopštenju.

Odluka o obnovi trgovinskih preferencijala analizira se i obnavlja svakih pet godina.

"To znači da najnovija odluka koja počinje 1. januara naredne godine važi do 31. decembra 2020. godine. Zato je nakon dobijenih pozitivnih ocjena i uspjeha koje crnogorska poljoprivreda ostvaruje u ispunjenju uslova za početak pregovora u oblasti poljoprivrede, ovo još jedna dobra vijest za prozivođače vina u Crnoj Gori", zaključili su iz Ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik