Potpisani prvi ugovori sa Abu Dabi fondom

Bez autora
Dec 21 2015

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja i predstavnici četiri crnogorske kompanije potpisali su danas prve ugovore o dugoročnom kreditiranju razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede iz razvojnog fonda Abu Dabija. On je ugovore potpisao sa vlasnicima kompanija Milkraft, Mesopromet, "Goranović" i Vektra Jakić, Draganom Burićem, Hilmijom Francom, Đorđijem Goranovićem i Draganom Brkovićem. Nakon potpisivanja, kazao da se danas otvara jedno novo poglavlje kada je u pitanju poljoprivreda. Osnovni cilj ovog projekata jeste da otvorimo nova radna mjesta, podstaknemo proizvodnju i koliko god možemo realizujemo supstituciju uvoza domaćom proizvodnjom. On je dodao da je minimalni iznos kreditnih sredstva milion dolara, a maksimalni tri miliona dolara.

Potpisani prvi ugovori sa Abu Dabi fondomMinistar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i predstavnici četiri crnogorske kompanije potpisali su danas prve ugovore o dugoročnom kreditiranju razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede iz razvojnog fonda Abu Dabija. Ivanović je ugovore potpisao sa vlasnicima kompanija Milkraft, Mesopromet, "Goranović" i Vektra Jakić, Draganom Burićem, Hilmijom Francom, Đorđijem Goranovićem i Draganom Brkovićem.

Ivanović je, nakon potpisivanja, kazao da se danas otvara jedno novo poglavlje kada je u pitanju poljoprivreda.

"Osnovni cilj ovog projekata jeste da otvorimo nova radna mjesta, podstaknemo proizvodnju i koliko god možemo realizujemo supstituciju uvoza domaćom proizvodnjom", rekao je Ivanović. On je dodao da je minimalni iznos kreditnih sredstva milion dolara, a maksimalni tri miliona dolara.

"Kredit se daje u dolarima i vraća se u dolarima. Sve četiri firme su dobile iznos od tri miliona dolara. Sredstva će se povlačiti nakon što se obezbijede odgovarajući kolaterali, odnosno nakon što dobijemo obezbijeđenje u skladu sa ugovorom koji je potpisan", objasnio je Ivanović. Kamatna stopa na godišnjem nivou je 2,5 odsto, rok vraćanja kredita je 17 godina, a grejs period četiri godine.

"U ovom momentu imamo 32 aplikacije od kojih smo više nego pola morali da odbjemo, jer se ova sredstva ne mogu koristiti za vraćanje prethodnih dugova niti za rješavanje pitanja likvidnosti, već isključivo za razvojne i nove projekte", saopštio je Ivanović. On je naveo da se među prva četiri potpisnika ugovora nalaze tri kompanije iz sjevernog dijela Crne Gore.

"Mislim da je to konkretan pokazatelj odnosa Vlade prema sjevernom dijelu države. To istovremeno stvara i obavezu svih korinsika kredita i građana iz sjevernog dijela da uzvrate novim radnim mjestima i većom proizvodnjom", poručio je Ivanović.

Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Crnoj Gori, Hafsa Al Ulama, koja je prisustvovala svečanom potpisivanju ugovora, kazala je da je to kamen temeljac za naredni rad.

"Ovo je dokaz jake veze između dvije države i jedan od katalizatotra za pokretanje proizvodnje u Crnoj Gori. Podrška se fokusira na sjeverni dio Crne Gore i stvaranje novih poslova i poboljšanje cjelokupne industrije i poljoprivrede", kazala je Al Ulama. Ugovori su, kako je podsjetila, dodijeljeni kompanijama koje se bave prerađivanjem mesa i mlijeka, kao i drvnom industrijom.

"Drago nam je što će UAE biti uvoznik tih proizvoda", rekla je Al Ulama.

Burić je kazao da je zadovoljan što će kompanija Milkraft sada biti partner sa Crnom Gorom. "Sigurno ćemo biti broj jedan u regionu", saopštio je Burić.

Franca je rekao da je ugovor o kreditu jedan veliki podsticaj i podstrek za nova zapošljavanja i modernizaciju i proširivanje kapaciteta. "Trudiću se da na najbolji način opravdam ova kreditna sredstva koja smo dobili pod povoljnim uslovima", poručio je Franca.

Goranović je rekao da će njegova kompanija kreditna sredstva od Abu Dabi fonda iskoristiti za proširenje proizvođačkih kapaciteta, sa posebnim akcentom na izvozne aktivnosti.

"U narednom periodu poboljšaćemo aktivnosti sa primarnim poljoprivrednim proizvođačima. U ovom momentu naša kompanija ima saradnju sa dvije hiljade primarnih poljoprivrenih proizvođača", kazao je Goranović. Cilj je, kako je dodao, da se meso koje se proizvode u Crnoj Gori pretvori u finalni proizvod i da se prodaja lansira prema turističkoj privredi, sa posebnim akcentom za izvoz.

"Naša kompanija će u narednom periodu ojačati konkurentsku sposobnost da proširi izvozna tržišta, jer u ovom momentu izvozimo u četiri države", rekao je Goranović.

Brković je ocijenio da je važno što je Vlada prepoznala i krenula u podršku razvoju industrijske proizvodnje, jer ozbiljne ekonomije, kako je rekao, nema bez industrijske proizvodnje bez izvoza.

"Vektra Jakić je jedan od najvećih drvnih kombinata ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu. Sredstva ćemo iskoristi za završetak jedne fabrike koja je već četiri godine čekala na izlazak njenog proizvoda na međunarodno tržište", kazao je Brković. On je naveo da je kompanija već spremna da od maja izvozi na tržište UAE koje je, kako smatra, jako rigorozno i zahtjevno.

Ministarstvo je krajem avgusta ove godine, u saradnji sa Razvojnim fondom Abu Dabija i crnogorskim Investiciono razvojnim fondom (IRF), objavilo javni poziv za kreditiranje razvojnih projekata u poljoprivredi, vrijedan 50 miliona dolara.

Ministarstvo poljoprivrede je, uz podršku IRF-a i Razvojnog fonda Abu Dabija, pokrenulo projekat pod nazivom Podrška Abu Dabija razvoju poljoprivrede Crne Gore (ADMAS), čiji je cilj povećanje standarda proizvodnje i prerade, jačanje konkurentnosti i doprinos održivoj upotrebi prirodnih resursa i poboljšanju životnog standarda u ruralnim oblastima. Raspoloživa sredstva po javnom pozivu iznose 50 miliona dolara, a on će biti stalno otvoren do povlačenja navedenog iznosa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik